Featured, International

Kim Jong-un se desfată în timpul sancțiunilor cu coniac și mașini de lux

Aflat sub sancțiuni internaționale, regimul de la Phenian poate coopera cu aliatul chinez pentru a avea acces la produse interzise, pentru că dictatorul Kim Jong-un nu iubește doar rachetele.

Liderul nord-coreean apreciază limuzinele germane sau britanice, iahturile XXL, calculatoarele californiene, schiul alpin și după cum detaliază Les Echos el poate obține ce își dorește, indiferent de preț.

Gustul pentru lux l-a moștenit de la tatăl său, Kim Jong-il, la fel și o mare avere. În 2012, Kim Jong-un a pus la adăpost sute de milioane de dolari în bănci chineze.

Kim Jong-un dispune de peste 12 reședințe în țară, unde beneficiază de tot ce este mai bun, dar în singurătate, căci se teme de atentate. Un deputat sud-coreean, Yoon Sang-hyun, a dezvăluit că Phenianul întreține relații comerciale cu China pentru  numeroase produse supuse embargoului.

O navă nord-coreeană plasată pe lista neagră a ONU a fost semnalată în apele chineze la 15 octombrie. 

 

Din cele patru miliarde de dolari cheltuite în cinci ani, două au fost pentru produse electronice – calculatoare, televizoare și echipamente destinate unei săli de cinema instalată la Phenian.

Pe locul doi al cheltuielilor, 1,4 miliarde de dolari, s-au investit în mașini de lux, între care Mercedesuri blindate și recent un Rolls-Royce pentru garajul lui Kim Jong-un.

Alcoolul figurează de asemenea printre produsele preferate, 165 de milioane dolari fiind folosite pentru achiziția în special de cogniac, o băutură apreciată de Kim Jong-un. Pe listă se mai află cosmetice, parfumuri (52,5 milioane dolari), ceasuri (49 milioane) și blănuri (47 milioane).  

blank
blank