Pentagonul
International

Kievul contrazice Pentagonul cu privire la avioanele de luptă: „Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri”

Ucraina a contrazis, marți, Pentagonul cu privire la avioanele de luptă și componentele pentru aeronave pe care le-ar fi primit după ce a fost invadată de Rusia. Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării a sugerat că Ucraina a primit avioane de luptă din partea mai multor țări, cu excepția SUA.

„Aș spune doar, fără a intra în ceea ce furnizează alte țări, că ucrainenii au primit platforme și piese suplimentare pentru a-și putea crește flota de aeronave. N-aș vrea să spun mai mult”, a declarat secretarul de presă al Pentagonul, John Kirby, potrivit Digi24.

Pentagonul nu specificat ce avioane de luptă a primit Ucraina.Kirby nu a precizat tipul de aeronave livrate armatei ucrainene, care solicită avioane de război de săptămâni, dar a sugerat că sunt de fabricație rusă. 

Kievul le-a cerut partenerilor săi occidentali să furnizeze avioane de luptă MiG-29 pe care piloții săi știu deja să le piloteze și pe care le au câteva țări din Europa de Est. Un posibil transfer al unor astfel de avioane din Polonia a fost discutat la începutul lunii martie, înainte ca Statele Unite refuze planul, temându-se ca Rusia să-l considere o angajare directă a NATO în război.

Anunțul lui John Kirby a venit după 7 zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Kiev, inclusiv echipamente mai grele.

Mișcările indică o schimbare de atitudine în Occident, care a refuzat inițial să ofere Ucrainei armament greu pentru a evita acțiunile pe care Rusia le-ar putea trata drept implicare directă în conflict.

„Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri”
Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a transmis că Ucraina a primit doar piese și componente din partea Occidentului și nu este vorba despre avioane de luptă.

„Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri! Cu asistența Guvernului Statelor Unite, Forțele Aeriene ale Ucrainei au primit piese și componente pentru restaurarea și repararea flotei de aeronave care se află în dotarea Forțelor Aeriene, lucru care va permite intrarea în serviciu a mai multor echipamente”, afirmă comandamentul militar de la Kiev.

blank