Politic

Kelemen Hunor îi răspunde ferm lui Tudose. Sperăm că nu vom flutura lângă drapeluri

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că minoritatea maghiară din Transilvania luptă în secolul al XXI-lea pentru apărarea identitatea şi pentru dreptul de a-şi decide viitorul, sperând că membrii comunităţii nu vor „flutura lângă drapeluri”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Turda, la manifestările religioase organizate cu ocazia împlinirii a 450 de ani de ani de la proclamarea Edictului Libertăţii Religioase, că anul 2018 este şi va fi unul dificil.

„Viitorul nostru depinde de modul în care percepem trecutul. Anul 2018 este şi va fi un an dificil. Dacă în 1568 libertatea religioasă şi-a găsit rezolvarea, va fi uşor să găsim rezolvarea în acest an sau în viitorul apropiat pentru a răspunde cerinţelor minorităţii naţionale care îşi cere libertatea religioasă, de confesiune, de existenţă? Va fi uşor să înţelegem de ce există aceste cereri? În secolul al XXI-lea luptăm pentru dreptul de a menţine şi apăra identitatea şi a avea dreptul de a ne decide viitorul, iar având această libertate de a decide, sperăm că nu vom flutura lângă drapeluri aşa cum ni s-a promis alaltăieri”, a spus Kelemen, făcând referire la afirmaţiile premierului Mihai Tudose, de zilele trecute.

La manifestările religioase de la Turda, organizate de Biserica Unitariană, participă episcopii bisericilor tradiţionale maghiare din Transilvania, preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, ministrul Resurselor Umane din Guvernul Ungariei, Balog Zoltan, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

În cadrul evenimentului va fi dezvelit Monumentul Libertăţii Religioase în curtea Bisericii Romano-Catolice din Turda.

blank