International, Stiri

Kalaşnikov-ul trece pe mâinile afaceriştilor ruşi, cu acceptul lui Putin

Rusia vinde aproape jumătate din compania care produce Kalaşnikov, pentru 75 milioane de dolari

5518_kalasnikov_ria_novosti_85316100_05798100

Conglomeratul de stat Russian Technologies (Rostec) vinde 49% din Kalaşnikov Corporation, producătorul armelor de asalt AK-47, unor investitori ruşi pentru 2,5 miliarde de ruble (75 milioane de dolari), potrivit RIA Novosti.

Participaţia va fi preluată de un consorţiu format de oamenii de afaceri ruşi Andrei Bocikarev şi Alexei Krivoruciko, a anunţat, luni, Rostec. Bocikarev are afaceri în sectorul minier în Siberia, iar Krivoruciko deţine acţiuni la o companie de transport.

Tranzacţia a primit “binecuvântarea” preşedintelui Vladimir Putin, au declarat surse din industia de apărare pentru cotidianul Kommersant, citat de RIA Novosti.

Rostec va păstra restul acţiunilor, de 51%, iar fondurile de 2,5 miliarde de ruble vor fi investite în următorii doi ani în proiecte de dezvoltare, potrivit Rostec. Investiţia ar trebui să fie recuperată în cinci ani, a declarat Krivoruciko pentru Kommersant.

“Planurile noastre includ o majorare semnificativă a capacităţii de producţie. În particular, suntem interesaţi de înfiinţarea unor companii mixte cu parteneri străini pentru producţia de praf de puşcă şi muniţie”, a spus el.

Compania de armament Izmaş, producătorul Kalaşnikov, a fost redenumită Kalaşnikov Corporation la mijlocul lunii august şi va integra în curând mai multe alte fabrici într-un nou holding. Kalaşnikov Corporation va include Izmaş, Izmek şi alţi producători de arme de foc. Izmek fabrică, printre altele, pistoalele Makarov şi Iarigin.

Potrivit cotidianului american New York Times, producătorul Kalaşnikov a revenit pe profit în ultimii ani, în mare parte datorită exporturilor în SUA de arme destinate civililor.

Potrivit unui plan de afaceri prezentat luni odată cu anunţul vânzării, Kalaşnikov Corporation se aşteaptă ca până în 2020 să-şi crească profitul de patru ori, de la 193 de milioane de dolari anul trecut la 770 milioane de dolari, şi să-şi majoreze producţia de arme la 1,9 milioane de unităţi anual. (I.G.)