Featured, International

Fierbere in SUA: Proiectul care a desfiintat mandatul lui Obama

judecator federal din statul sua SUA a decis vineri că Legea serviciilor medicale accesibile, cunoscută sub numele de Obamacare, este neconstituțională, relatează Reuters şi Associated Press.

judecator districtual Reed O’Connor, din Fort Worth, a convenit alături de o coaliție de 20 de state că schimbarea legii fiscale din SUA prin care a fost eliminată pedeapsa pentru lipsa asigurării de sănătate invalidează întreaga lege Obamacare.

Decizia lui O’Connor va fi cel mai probabil atacată la Curtea Supremă a SUA.

Hotărârea a fost emisă cu o zi înainte de sfârșitul unei perioade de înscriere de 45 de zile pentru acoperirea medicală în 2019, în temeiul legii.

Aproximativ 11,8 milioane de persoane la nivel national inrolaţi in 2018 în Obamacare vor trebui să-şi schimbe asigurările, în funcţie de Centrele de Asistenţă şi Servicii Medicale ale guvernului american.

Coaliția statelor care contestă legea a fost condusă de procurorul general din Texas, Ken Paxton, și de procurorul general din Wisconsin, Brad Schimel, ambii republicani.

Republicanii s-au opus legii din 2010, realizarea politică internă a președintelui democrat Barack Obama, încă de la înființarea sa și au încercat în mod repetat, dar nu au reușit să o abroge.

Casa Albă a salutat decizia de vineri, dar a afirmat că legea va rămâne în vigoare în așteptarea apelului preconizat la Curtea Supremă.

Încă o dată, președintele solicită Congresului să înlocuiască Obamacare și să acționeze pentru a proteja oamenii cu condiții preexistente și pentru a oferi americanilor servicii medicale de calitate accesibile”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-o declarație.