Actualitate

Judecător explică riscul implicării SRI în Justiție!

Un judecator spune ca o implicare a serviciilor secrete in justitie ar submina securitatea nationala.

 

realitatea_net_sri_21802600

„Afirmatiile generalului SRI Dumitru Dumbrava, potrivit carora instantele de judecata au devenit „camp tactic”, sunt de o gravitate fara precedent, deoarece dau cel putin aparenta ca SRI se implica in actul de justitie (…) Desfasurarea unei misiuni intr-un camp tactic nu se refera, evident, la o actiune pasiva, ci implica si desfasurarea unor operatiuni specifice serviciilor secrete care pot influenta si vicia actul de justitie, ceea ce incalca dreptul cetatenilor la un proces public si echitabil. O astfel de premiza reprezinta un atentat grav la adresa independentei Justitiei, ce nu poate fi acceptat nici macar la nivel de aparenta ori suspiciune”, spune judecatorul Dana Girbovan, membru in conducerea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

„(…) un verdict corect inseamna un verdict intemeiat pe lege si pe probele administrate in cauza. Intr-un stat de drept, rolul administrarii unui proces si al pronuntarii unei hotarari il au exclusiv judecatorii prin instantele de judecata, si nu ofiteri ai serviciilor secrete”, mai spune aceasta.

 

România, ţinta teroriştilor. Planurile de atac ale jihadiştilor, dejucate de SRI

Potrivit judecatorului, „rolul primordial al serviciile secrete” este acela de a asigura securitatea statului in timp ce judecatorul asigura „controlul asupra legalitatii activitatii serviciilor si pastrarea balantei intre imperativul securitatii si cel al prezervarii drepturilor fundamentale”. „Or, acest rol nu poate fi indeplinit daca judecatorul se afla el insusi in campul tactic pe care ar trebui sa il supravegheze, pentru a fi evitate derapajele si sanctionate abuzurile”, a declarat judecatorul.

„Implicarea SRI in actul de justitie este un factor de risc imens, deoarece aceasta actiune poate fi denaturata in scopuri oculte si condusa de interese ce nu au nicio legatura cu procesul echitabil, ceea ce la final submineaza atat independenta Justitiei, cat si securitatea nationala (…) Sa ne reamintim ca SRI este in cele din urma un serviciu secret controlat politic, cu un director numit politic si o strategie adoptata tot prin consens politic, aflat in coordonarea unui Consiliu format din membri ai puterii executive. Mutarea campului tactic in zona Justitiei echivaleaza cu o influentare politica a Justitiei si ar trebui sa ne redestepte amintiri despre practici dintr-un trecut care nu este totusi atat de indepartat”, a spus Dana Girbovan.

blank