Actualitate, Featured

Judecătoarea care şi-a cerut SCUZE celor care au stat pe NEDREPT în închisoare: Prin PROTOCOALE au extins NEPERMIS competenţele SRI. Noi nu facem ŞURUBURI, noi lucrăm cu DESTINE

Mădălina Afrăsinie, preşedinta Secţiei a VI-a civilă de la Tribunalul Bucureşti, cea care şi-a cerut iertare celor arestaţi şi achitaţi, a vorbit într-un interviu acordat Mediafax despre protocoalele secrete dintre instituţiile Justiţiei şi SRI, despre lipsurile din sistem, legile Justiţiei şi despre presiunile la care sunt supuşi judecătorii.

“În ceea ce priveşte încheierea protocoalelor de instanţe, de Inspecţie, de CSM, de MJ. Din punctul meu de vedere, excede atribuţiilor prevederilor legale, excede logicii juridice, excede bunului simţ.(…) Au extins nepermis competenţele Serviciului Român de Informaţii, iar ceea ce ne-a deranjat şi m-a deranjat foarte mult a fost ultimul protocol al SRI cu Inspecţia, prin care SRI verifica eventualele abateri disciplinare ale judecătorului”, spune judecătoarea Mădălina Afrăsinie despre protocoalele secrete ale SRI cu instituţii din domeniul justiţiei.

Judecătoarea a arătat că nu este anormal ca între SRI şi instituţiile din Justiţie să se încheie protocoale, dar că problemele apar când competenţele instituţionale sunt depăşite. Iar clasificarea vizează SRI şi Inspecţia Judiciară, a informaţiilor, dacă acestea presupun implicarea serviciilor, şi nu documentele, probele aduse în instanţă.

”Un protocol încheiat cu privire la metodele de culegere a informaţiilor în ceea ce priveşte DIICOT, crimă organizată, trafic de personae, trafic de droguri, terorism – da. Pentru că trebuie să stabileşti nişte reguli – cum îl infiltrezi pe un agent acolo, cum culegi informaţiile. Mijloacele sunt clasificate, nicidecum ce document pui pe masa judecătorului. Dacă ai pus un document clasificat pe masa judecătorului, iar partea adversă, partea inculpatului nu are acces, deja dreptul la un proces echitabil rămâne un lux teoretic,” adaugă judecătoarea.

Magistratul este deranjat în special de protocolul dintre SRI şi Inspecţia Judiciară, care a creat cadrul pentru ca date despre magistraţi să fie transmise Inspecţiei. Ceea ce înseamnă că magistraţii au putut fi oricând ascultaţi.

“Oare SRI a făcut astfel de verificări cu privire la mine, pentru că oricum sunt destul de vocală? Ce treabă are SRI cu privire la acţiunile mele disciplinare? Ţine de securitatea statului? Ce caută el în activitatea noastră să verifice abaterile disciplinare? (…) Securitatea, Departamentul Securităţii Statului e amator în comparaţie cu ce vedem acum. Cel puţin eu aşa văd. E păcat, pentru că au murit copii în 89 şi se pare că au murit degeaba”, declară judecătoarea.

Ea a explicat, în interviul acordat Mediafax, şi de ce a decis să îşi ceară iertarepersoanelor condamnate pe nedrept, vorbind despre condiţiile inumane de detenţie din multe locuri.

Totodată, Mădălina Afrăsinie a vorbit despre necesitatea Secţiei de Investigare a magistraţilor, despre Ordonanţa care modifică legile Justiţiei, dar şi despre delegări şi pensionări anticipate.

“Nu ştiu dacă pensionarea la 20 de ani era o explozie pe sistem astfel încât intra sistemul în colaps. Îmi pare rău că spun, dar sistemul este în colaps de foarte mult timp. Repet, atâta vreme cât nu am oameni, nu am personal de specialitate, nu am spaţii. (…) Spre deosebire de procurori, noi judecătorii nu putem fi delegaţi la instanţele ierarhic superioare, dacă nu avem cadrul acelei instanţe. Ceea ce fie vorba între noi, naşte oarecum nişte invidii, omeneşte vorbind. Nu cred că poţi să ajungi, ca judecător de judecătorie să te delege dacă s-ar putea direct la Curtea de Apel sau la Înalta Curte”.

blank