Josep Borrell
International

Josep Borrell avertizează: „O intervenție israeliană în Rafah va fi o catastrofă umanitară uriașă”

Josep Borrell avertizează: „O intervenție israeliană în Rafah va fi o catastrofă umanitară uriașă”. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a avertizat că o tot mai posibilă intervenție militară israeliană în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza va fi o catastrofă umanitară.

Josep Borrell, a emis sâmbătă un avertisment cu privire la posibilitatea unei ofensive a armatei israeliene în Rafah, situat în sudul Fâşiei Gaza, descriind potenţialele consecinţe ca fiind „o catastrofă umanitară de nedescris”.

Josep Borrell avertizează: „O intervenție israeliană în Rafah va fi o catastrofă umanitară uriașă”
Borrell a transmis avertismentul mai multor state membre ale Uniunii Europene, subliniind că o astfel de ofensivă ar putea genera tensiuni grave cu Egiptul şi ar duce la o criză umanitară fără precedent.

El a adăugat că reluarea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor şi suspendarea ostilităţilor reprezintă singura modalitate de a preveni o tragedie umană.

Îngrijorarea comunităţii internaţionale a crescut după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat ordin armatei să se pregătească pentru o eventuală ofensivă în Rafah, care a devenit ultimul refugiu pentru palestinienii strămutaţi de război din alte părţi ale Fâşiei Gaza.

Cu toate acestea, oficiali americani la Washington au declarat că nu au observat pregătiri care să indice o „ofensivă majoră” sau „iminentă”, însă au avertizat asupra riscului unui „dezastru” şi au exprimat temeri legate de un scenariu similar cu cel din nordul Fâşiei Gaza.

În replică, Hamas a avertizat că o eventuală ofensivă asupra Rafah ar putea provoca „zeci de mii de morţi şi răniţi”, scrie AFP.

Marea Britanie, îngrijorată de un posibil atac israelian în Rafah

Rafah, la graniţa de sud cu Egiptul, este una din singurele regiuni care nu sunt încă vizate de o ofensivă terestră israeliană şi oferă refugiu pentru mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane din Fâşia Gaza.

Este ultimul bastion al Hamas, după mai bine de patru luni de conflict declanşat de atacul grupării militante din 7 octombrie asupra Israelului.

David Cameron a scris pe X:”Profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah – peste jumătate din populaţia Gaza se adăposteşte în zonă. Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată în luptă pentru a primi ajutoare şi a scoate ostatici, apoi progresul către o încetare a focului durabilă şi permanentă”.

Sâmbătă, cel puţin 44 de palestinieni – inclusiv peste 12 copii – au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene asupra Rafah.

Secretarul de externe din umbră al Partidului Laburist, David Lammy, a scris vineri pe Twitter:”În Rafah sunt 1,4 milioane de palestinieni strămutaţi, fără a avea unde să meargă. Este poarta de intrare a asistenţei pentru Gaza. O ofensivă israeliană acolo ar fi catastrofală. Mult prea mulţi civili au fost deja ucişi sau răniţi. Luptele trebuie să înceteze acum. Avem nevoie de o încetare durabilă a focului”.

Ministrul britanic de externe David Cameron s-a declarat „profund îngrijorat” de o invazie terestră israeliană planificată în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gazei, potrivit Agerpres.

blank