Joe Biden și Xi Jinping vor avea o întâlnire „virtuală” până la sfârșitul anului, transmite Casa Albă.

„Există un acord de principiu pentru o întâlnire bilaterală în format virtual”, a afirmat un oficial din cadrul Administraţiei Joe Biden, sub protecţia anonimatului, conform cotidianului The Guardian.

Cei doi lideri au discutat deja de două ori la telefon, dar de data aceasta ar fi pentru ei ”posibilitatea să se vadă, chiar dacă doar virtual”, potrivit AFP, care a făcut referire la informaţii de presă conform cărora liderul chinez nu va participa la summitul G20 de la Roma, la sfârşitul lunii.

Consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, s-a văzut în oraşul elveţian Zurich cu Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Comitetului Politic al Partidului Comunist chinez, în cadrul eforturilor de îmbunătăţire a relaţiilor dintre SUA şi China. „Întâlnirea a fost mai consistentă şi mai substanţială decât cele anterioare. Sperăm să fie un model pentru viitoarele întrevederi”, a precizat oficialul american.

Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că Statele Unite şi China au stabilit „să consolideze comunicarea strategică, să gestioneze în mod adecvat disensiunile şi să evite conflictele şi confruntările”.

Potrivit unei surse de la Casa Albă, este vorba de continuarea dialogului dintre cele două superputeri după convorbirea telefonică a celor doi şefi de stat, din 9 septembrie.

Jake Sullivan a menţionat în special problema luptei împotriva împotriva schimbărilor schimbărilor climatice ca un domeniu în care Statele Unite şi China au ”interesul de a lucra împreună”. El a explicat însă că orice angajament chinez în materie de schimbări climatice nu ar fi o ”favoare” făcută americanilor, oferindu-i Beijingului dreptul de a cere în schimb concesii.