Noua administraţie se bucură de acum de drepturi depline – cu Joe Biden proaspăt instalat în fotoliul de la Casa Albă şi Kamala Harris – prima femeie în funcţia de vicepreşedinte.

Iar liderul american s-a apucat încă de aseară de treabă. La doar câteva ore de la preluarea mandatului, a semnat 15 ordine executive.

După ce a lucrat la Washington timp de aproape cinci decenii, fiind pentru o perioadă mâna dreaptă a fostului preşedinte Barack Obama, Joe Biden s-a reîntors la Casa Albă. Flancat de agenţi ai Serviciilor Secrete şi însoţit de membrii familiei, cu soţia sa, Jill, în prim-plan, care mai tot timpul l-a ţinut de mână, Biden a vrut să îşi salute unii dintre susţinători înainte de a intra în reşedinţa oficială pentru următorii patru ani.

În curtea Casei Albe, noul președinte american Joe Biden și Prima Doamnă a Statelor Unite au fost întâmpinaţi de o fanfară militară.

Joe Biden proaspăt instalat în Biroul Oval a dat, deja, 15 ordine executive

Tot miercuri seară, Biden a mers la mormântul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Naţional Arlington, unde au răsunat salve de tun.

“Nu este timp de pierdut. Mă îndrept spre Biroul Oval pentru a mă apuca de muncă.” – a scris Biden la scurt timp pe Twitter. Și s-a ținut de cuvânt. Noul lider american a semnat mai multe decrete prezidenţiale, pentru a reveni asupra unor măsuri luate de Trump.

Primul decret semnat: Obligativitatea purtării măștii în spații publice

Joe Biden, preşedintele SUA: „Primul decret pe care îl voi semna se referă la COVID și este necesar, așa cum am spus tot timpul, de fiecare dată când am avut autoritate, să facem purtarea măştii obligatorie, distanțarea fizică menţinută pe proprietatea federală, în comerțul interstatal etc. Acesta este primul decret pe care îl semnez.”

Printre primele documente care au primit miercuri seară undă verde a fost Acordul pentru schimbări climatice, încheiat la Paris. O decizie salutată imediat de preşedintele francez pe Twitter.

Altul face referire la oprirea retragerii SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Biden s-a folosit de prima zi în funcţie pentru a propune Congresului o reformă radicală a legii imigraţiei, care, printre altele, va oferi statut legal unor aproximativ 11 milioane de oameni care trăiesc în SUA fără documente.

El a acţionat în vederea opririi proiectului de construire a zidului la graniţa cu Mexicul. A emis o proclamaţie prin care a pus capăt declaraţiei de urgenţă naţională făcută de Donald Trump, pe care acesta a folosit-o pentru a trimite bani către construcţia zidului.

Un alt ordin vizează revocarea autorizaţiei prezidenţiale acordate pentru construirea controversatului oleoduct Keystone XL. Lansat în 2008, proiectul a fost blocat de fostul preşedinte Barack Obama, dar autorizat de preşedintele Donald Trump.

O altă decizie va pune capăt interdicţiei de călătorie instituite de Trump pentru cetăţenii provenind din ţări majoritar musulmane.

Biden a solicitat, de asemenea, administraţiei sale să consolideze programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) destinat imigranţilor copii.

Statele Unite vor rămâne în Organizația Mondială a Sănătății


Sub preşedinţia lui Joe Biden, Statele Unite vor rămâne în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi se vor alătura mecanismului COVAX al acesteia pentru distribuirea vaccinurilor împotriva coronavirusului în ţările sărace, a declarat joi dr. Anthony Fauci, consilier medical şef al Casei Albe, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

“Preşedintele Biden va emite o directivă mai târziu în cursul zilei de azi care va include intenţia Statelor Unite de a se alătura COVAX şi de a susţine ACT – Acceleratorul pentru progresul eforturilor multilaterale pentru distribuţia vaccinului împotriva COVID-19, a terapiei şi diagnosticului, pentru acces echitabil, cercetare şi dezvoltare”, a informat Fauci consiliul de conducere al OMS.

Predecesorul lui Biden, Donald Trump, a sistat finanţarea americană pentru OMS, pentru care Statele Unite erau cel mai important donator, şi a anunţat începerea procesului de retragere a SUA din organizaţie în iulie anul acesta.

Joe Biden proaspătJoe Biden proaspăt instalat în Biroul Oval a dat, deja, 15 ordine executive

Joe Biden a fost felicitat de lideri internaționali

Şi alţi lideri, precum Angela Merkel şi Klaus Iohannis, au ţinut să-l felicite pe Joe Biden pentru preluarea mandatului.

Reporter: „Domnule preşedinte, ce v-a scris în scrisoare fostul preşedinte Trump?”

Joe Biden, preşedintele SUA: „Preşedintele (Trump) a scris o scrisoare foarte generoasă. Pentru că este privată, nu voi vorbi despre ea până ce nu voi discuta cu el.”

În ciuda temerilor privind demonstraţiile pro-Trump, care să instige la violenţe, ceremonia de învestire a avut loc fără incidente.

De la Capitoliu, Joe Biden şi Kamala Harris au plecat cu daruri din partea Comitetului de primire – două vaze de cristal unicat. Pentru Biden, una gravată cu imaginea Casei Albe. Iar pentru Harris – una cu clădirea Capitoliului.