Joe Biden este ferm pe poziție și susține
Featured, International

Joe Biden este ferm pe poziție și susține că nimic nu va opri transferul de putere în SUA

Preşedintele ales al Statelor Unite Joe Biden a declarat, marţi, că nimic nu va opri transferul de putere în guvern, chiar dacă preşedintele Donald Trump a afirmat, fără să ofere dovezi, că alegerile de săptămâna trecută au fost afectate de fraude, iar unii dintre aliaţii republicani ai acestuia susţin declanşarea unor investigaţii. Întrebat ce opinie are faţă de refuzul preşedintelui Trump de a-i recunoaşte victoria, Biden a spus că ”este jenant”, transmite Reuters.

Joe Biden a zâmbit atunci când a fost întrebat despre comentariile secretarului de stat Mike Pompeo, care a anticipat o a doua administraţie Trump, în timp ce lideri mondiali, inclusiv premierul britanic Boris Johnson, l-au felicitat pe democratul Biden şi s-au angajat să lucreze împreună.

Biden a obţinut cele peste 270 de voturi din Colegiul Electoral de care are nevoie pentru a prelua preşedinţia, câştigând Pennsylvania sâmbătă, după patru zile tensionate de numărare a voturilor, operaţiune întârziată de creşterea numărului de buletine de vot trimise prin poştă, din cauza pandemiei coronavirusului.

Trump a făcut afirmaţii nefondate că rezultatele sunt afectate de fraude. Procurorul general William Barr şi liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, au semnalat că susţin dreptul lui Trump de a contesta rezultatul votului în justiţie, în mai multe state cheie, cum ar fi Pennsylvania.

Biden a afirmat într-o declaraţie susţinută în Delaware că echipa sa continuă să lucreze la formarea unei noi administraţii, care să preia conducerea ţării odată cu inaugurarea din 20 ianuarie 2021.

”Vom merge, vom merge mai departe, într-o manieră consecventă, vom forma administraţia noastră, Casa Albă, şi vom analiza pe cine vom alege pentru funcţiile din guvern şi nimic nu va opri acest lucru”, a spus el.

Întrebat fiind ce opinie are faţă de refuzul preşedintelui Trump de a-i recunoaşte victoria, Biden a spus că este ”jenant”.

Secretarul de stat Mike Pompeo, un apropiat al lui Trump, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Departamentul de Stat, că, odată ce fiecare vot ”legal” va fi numărat, aceasta va duce la o ”a doua administraţie Trump”.

Biden, fost vicepreşedinte în timpul administraţiei Obama, a zâmbit când un reporter a menţionat declaraţia lui Pompeo.

”Cred că întregul partid republican a fost pus într-o poziţie, cu câteva excepţii notabile, de a fi uşor intimidat de preşedintele în funcţie, dar există un singur preşedinte la un moment dat”, a spus el.

blank