Candidatul democrat la preşedinţia Statelor Unite, Joe Biden discurs acuzator la adresa preşedintele Donald Trump că provoacă haos pe fondul protestelor naţionale, respingând, într-un discurs susţinut în statul cheie Pennsylvania, afirmaţiile republicanilor potrivit cărora Trump susţine ”legea şi ordinea”, transmite Reuters.

Joe Biden discurs acuzator la adresa lui Trump că provoacă haus și mai adaugă că este în urma sa în sondajele de opinie dinaintea alegerilor din 3 noiembrie, acuză că democraţii au pierdut controlul asupra demonstraţiilor uneori violente legate de brutalitatea poliţiei şi inegalităţile rasiale, care au cuprins oraşele americane de luni de zile.

”Acest preşedinte a pierdut demult orice autoritate morală în această ţară”, a afirmat Biden dintr-o fabrică de oţel convertită. ”Nu poate opri violenţa – pentru că de ani de zile a promovat-o”.

Jefuitorii şi revoltaţii nu sunt protestatari şi ar trebui să fie urmăriţi penal, a adăugat Biden.

”Întrebaţi-vă, arăt eu ca un socialist radical, care are o slăbiciune pentru revoltaţi? Într-adevăr?”, a întrebat Biden, contracarând afirmaţiile lui Trump potrivit cărora adversarul său este slab în ceea ce priveşte criminalitatea şi răspunde celor mai liberali membri ai partidului său.

Vineri, Trump i-a numit pe protestatari anarhişti, agitatori, revoltaţi şi jefuitori. Republicanii neagă că încearcă să exacerbeze violenţa printr-o retorică incendiară.

Vizita lui Biden în Pennsylvania, un stat important care a contribuit la propulsarea lui Trump către victorie în 2016, a marcat o deplasare neobişnuită pentru fostul vicepreşedinte, care începând din martie a lucrat mai ales din casa sa din Delaware, de când coronavirusul a început să se răspândească la nivel naţional.

Campania lui Biden a indicat că se aşteaptă să îşi intensifice vizitele în statele care vor decide alegerile pe măsură ce votul se apropie.

Trump şi vicepreşedintele Mike Pence urmează să viziteze Pennsylvania săptămâna aceasta, pentru evenimente de campanie.

În Pittsburgh, Biden a descris o Americă care era nesigură sub conducerea lui Trump, Covid-19 omorând mii de oameni pe săptămână, şi o economie cu susul în jos.

Samuel DeMarco, preşedinte republican în comitatul Allegheny, unde şi-a susţinut Biden discursul, a declarat că discursul acestuoa a arătat ”disperare”.

„Avem proteste violente de aproximativ 90 de zile şi acum el va vorbi şi va încerca să dea vina pe Trump. Îi urez noroc “, a spus el.

Manifestările au avut loc în Statele Unite de la moartea în luna mai a lui George Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani, care a murit după ce un ofiţer de poliţie din Minneapolis a îngenuncheat pe gâtul lui timp de aproape nouă minute.

Tensiunile dintre grupurile rivale de protestatari au dus la schimburi de focuri în ultimele săptămâni.

Trump urmează să viziteze Kenosha, Wisconsin, marţi, după ce au avut loc noi proteste săptămâna trecută, ca urmare a împuşcării de către poliţie a lui Jacob Blake, un alt afro-american, de şapte ori, în faţa copiilor săi, paralizându-l.

Democraţii l-au îndemnat pe preşedinte să stea departe de Kenosha.

Guvernatorul statului Wisconsin, Tony Evers, i-a adresat lui Trump o scrisoare, duminică, prin care i-a cerut să îşi reconsidere călătoria, spunând că este îngrijorat că prezenţa sa ”va împiedica vindecarea noastră” şi va deturna resursele necesare primului răspuns pentru eforturile de recuperare.

”Nu este momentul ca oficialii aleşi să ignore militanţii înarmaţi şi instigatorii din afara statului care vor să contribuie la angoasa noastră”, a scris Evers în scrisoarea sa, a cărei copie a fost văzută de Reuters.

Casa Albă a declarat că face eforturi pentru a ajunge la familia lui Blake, dar nu a putut lua legătură cu aceasta.