Joe Biden
International

Joe Biden, cere o anchetă cu privire la scumpirea carburanților

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a solicitat miercuri autorității care se ocupă de concurență, federal Trade Commission (FTC), să verifice comportamentul „eventual ilegal” al companiilor petroliere, în contextul în care prețul carburanților este în continuă creștere.

Într-o scrisoare adresată președintelui FTC, Lina Khan, Joe Biden a cerut ca autoritatea „să îşi îndrepte atenţia spre semnele tot mai evidente de comportamente dăunătoare pentru consumatori din partea companiilor de petrol şi gaz”, informează Agerpres.

„FTC are autoritatea să examineze dacă există acţiuni ilegale care afectează bugetele familiilor la pompă. Cred că ar trebuie să începeţi imediat”, a scris Joe Biden.

Solicitarea vine în contextul în care cetățenii americani sunt tot mai nemulțumiți de creșterea inflației, determinată în special de creșterea prețurilor la energie.

Joe Biden spune că prețul carburanților a crescut, cu toate că petrolul se produce mai ieftin
În scrisoare, Joe Biden spune că deși prețurile la carburanți au crescut continuu, „costurile rafinăriilor şi industriaşilor din domeniul petrolier au scăzut, iar profiturile lor au crescut”.

El a denunţat „diferenţa inexplicabilă” între preţul la petrolul brut şi preţul combustibilului la pompă.

„Nu accept ca americanii care muncesc din greu să plătească mult pentru carburant din cauza unor comportamente care încalcă regulile de concurenţă sau care sunt eventual ilegale. Prin urmare, cer Comisiei să examineze ce se întâmplă pe pieţele de petrol şi gaz”, a scris Biden.

Preţul unui galon de benzină la pompă (3,78 litri) a crescut cu mai mult de un dolar în ultimul an, situându-se la o medie de 3,41 dolari la nivel naţional, conform Asociaţiei Auto Americane (AAA).

În această săptămână, în California au fost atinse recorduri din ultimii 20 de ani, preţul ajungând la 4,69 dolari.

Inflaţia persistentă din SUA devine o provocare pentru Administrația Biden, în contextul în care preţurile au crescut cu 0,9% în octombrie. Ea se situează la 6,2% pentru 12 luni, cel mai înalt nivel de după 1990.