Joe Biden
International

Joe Biden cere americanilor “modelul francez” de respingere a „extremismului trumpist” în SUA

Joe Biden a afirmat luni că Franța a „respins extremismul” la alegerile parlamentare recente și a exprimat încrederea că „democrații îl vor respinge și ei” în Statele Unite la alegerile prezidențiale din acest an.

Joe Biden a afirmat: Nu am cunoscut în viața mea un candidat care să fi fost mai extremist decât Donald Trump,” a declarat președintele democrat, referindu-se la fostul președinte republican cu care se va confrunta în noiembrie.

Joe Biden cere americanilor “modelul francez” de respingere a „extremismului trumpist” în SUA

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a subliniat că rezultatul alegerilor din Franța arată că extrema dreaptă nu a obținut succesul dorit și că „compromisul într-o democrație trebuie să rămână cuvântul de ordine în Franța, așa cum este cazul și în Statele Unite.”

Kirby a adăugat că „Franța este un aliat prețios al NATO, iar președintele Biden așteaptă cu nerăbdare să continue colaborarea cu președintele Macron și echipa sa.”

Summitul NATO, care marchează 75 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice, va avea loc de marți până joi în Washington, unde sunt așteptați mai mulți lideri, inclusiv Emmanuel Macron.

Stânga franceză câștigă surprizăntor alegerile din Franța din acest week-end. Partidul lui Macron s-a clasat pe locul 2, iar extrema dreapta a fost înfrântă. Noul Front Popular (NFP) a obţinut o victorie în alegerile legislative anticipate din Franţa, cu 180-215 mandate, potrivit Insitutului Ifop, relatează Le Figaro.

blank