La un centru de instruire pentru tâmplari din orașul industrial Pittsburgh, miercuri, Joe Biden și-a prezentat ultimul efort de miliarde de dolari pentru a remodela economia SUA.

Îndrăgostit de succesul legislativ din luna trecută a proiectului său de lege de stimulare fiscală de 1,9 miliarde de dolari, conceput pentru a stimula redresarea economică după pandemia de coronavirus, președintele în vârstă de 78 de ani a propus încă ceva mai îndrăzneț: 2 miliarde de dolari suplimentari în investiții în infrastructură și subvenții pentru producție, în mare parte finanțate cu 2 miliarde de dolari din creșterea impozitului pe profit.

Scopul lui Biden este de a aborda ceea ce mulți democrați consideră subfinanțarea cronică a bunurilor publice în ultimele decenii, despre care susțin că a împiedicat creșterea, a exacerbat stagnarea clasei de mijloc și a generat resentimente populiste.

Planul reflectă, de asemenea, convingerea lui Biden că o politică industrială mai agresivă va facilita SUA să concureze în economia globală – și să se confrunte cu rivali strategici, în special cu China.

„Sunt convins dacă acționăm acum, oamenii după 50 de ani vor privi înapoi și vor spune„ Acesta a fost momentul în care America a câștigat viitorul ”, a spus Biden miercuri.

Dar obținerea aprobării din partea Congresului se va dovedi departe de a fi simplă, iar negocierile cu miză mare vor domina politica SUA în următoarele luni.

„Joe Biden a făcut din acest [plan de investiții] o parte foarte importantă din ceea ce are la dispoziție la Casa Albă și cred că este un pas important și greu”, a spus Byron Dorgan, fostul senator democrat din Dakota de Nord și consilier politic superior. „Dificultatea este cum o faci și, mai important, cum plătești pentru asta.”
Partidul de opoziție a criticat deja planul de investiții ca pe un efort „partizan” de a reface economia SUA cu creșteri ale impozitelor și „uciderea locurilor de muncă” care vor afecta familiile din clasa mijlocie.

“Se numește infrastructură, dar în interiorul calului troian vor fi mai mulți bani împrumutați și creșteri masive ale impozitelor pe toate părțile productive ale economiei noastre”, a declarat miercuri reporterilor Mitch McConnell, liderul minorității din Senat.

Calculul republican este că, în următoarele săptămâni, popularitatea agendei economice a președintelui va scădea și luptele dintre democrați vor scufunda propunerea sau îi vor limita brusc ambițiile. Grupurile de afaceri sunt, de asemenea, susceptibile de a organiza o operațiune de lobby puternică împotriva legislației în cazul în care Biden respectă promisiunea creșterii impozitului pe profit.

Dar Casa Albă și democrații se bazează pe popularitatea planului, precum și pe importanța acestuia pentru economie, în opinia lor, pentru a menține unitatea partidului și a-l trece peste linia de sosire.

Potrivit unui sondaj realizat de Morning Consult, 54% dintre americani, inclusiv 73% dintre democrați, susțin planul de infrastructură atunci când sunt asociate cu impozite mai mari pentru corporații și bogați – statistici încurajatoare pentru Biden și partidul său.

Cu toate acestea, au existat semne de avertizare recente pentru președinte. Unii democrați progresiști, în special cei care au susținut un New Deal verde, au susținut că planul nu este suficient de ambițios.

Dar Joe Biden a semnalat deja în partea stângă a partidului său că pachetul de infrastructură va fi urmat luna aceasta de un alt sistem de investiții de mari dimensiuni, posibil în valoare de peste 1 miliard de dolari. Denumit „American Family Plan”, pachetul este destinat să se concentreze asupra educației și îngrijirii copiilor pentru a consolida în continuare rețeaua de siguranță a țării.