Joe Biden
Featured, International

Joe Biden are în plan unei linii telefonice de urgenţă directe cu China

Președintele american Joe Biden examinează posibilitatea stabilirii unei linii telefonice de urgenţă directe cu China, precum celebrul „telefon roşu” din timpul Războiului Rece, care a funcționat între SUA şi URSS și a permis comunicarea directă cu Kremlinul, ca o modalitate de evitare a unui război nuclear, relatează CNN.

Administraţia de la Casa Albă doreşte un instrument de comunicare rapidă, pentru a reduce riscul de conflict între SUA şi China.

O astfel de linie telefonică le-ar permite preşedintelui american şi responsabililor din echipa sa de securitate naţională să telefoneze imediat sau să expedieze mesaje criptate preşedintelui Xi Jinping sau colaboratorilor apropiaţi ai acestuia.

De exemplu, ar putea fi transmise informaţii urgente privind mişcările militare spontane sau mesaje de avertisment despre atacuri cibernetice.

O astfel de linie există deja între Beijing şi Pentagon, dar ea este destinată exclusiv chestiunilor de natură militară, informează Agerpres.

Și Barack Obama s-a gândit la același lucru, în timpul mandatului
Ideea unei linii directe cu Beijingul datează de pe vremea administraţiei Barack Obama, dar ea a fost menţionată într-un memorandum de securitate naţională clasificat abia în ultimul an al administraţiei Donald Trump, conform unei surse familiarizate cu această chestiune.

Reprezentanţii administraţiei Joe Biden au preluat ideea, dar rămân unele detalii de soluţionat, inclusiv obţinerea acordului din partea Chinei.

De multe ori, Washingtonul a avut probleme în obţinerea unor răspunsuri rapide din partea Beijingului asupra unor chestiuni urgente, astfel că un asemenea sistem ar putea îmbunătăţi comunicarea dintre cele două state, afirmă funcţionari americani pentru CNN.