Joe Biden
Featured, International

Joe Biden a transmis un avertisment Rusiei: Nu mai acceptăm acțiuni agresive

Preşedintele american Joe Biden a vizitat joi Departamentul de Stat, unde a susţinut primul său discurs de politică externă în calitate de şef al statului.

Președintele SUA a subliniat necesitatea de a reconstrui alianţele SUA şi de a revendica rolul de lider mondial al ţării în fruntea căreia se află.

Tensiunile continue cu Rusia şi arestarea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi s-au numărat printre subiectele abordate de Joe Biden

“I-am spus clar preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu, că s-au încheiat zilele în care SUA se supuneau în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei – imixtiune în alegerile noastre, atacuri cibernetice, otrăvirea cetăţenilor săi. Nu vom ezita să creştem costurile pentru Rusia”, a afirmat preşedintele american, potrivit Agerpres.

La rândul său, consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitatea naţională, Jake Sullivan, a afirmat că Statele Unite ale Americii vor lua “decizii” pentru ca Rusia “să dea socoteală” pentru activităţile sale “destabilizatoare”.

“Credem că dacă facem Rusia să plătească pentru consecinţele” acţiunilor sale, aceasta “va avea un efect asupra comportamentului Rusiei în viitor”, a afirmat Jake Sullivan într-o conferinţă de presă la Casa Albă, recunoscând totuşi că aceasta nu l-ar împiedica pe preşedintele rus Vladimir Putin să “facă tot ceea ce nu ne place”

În replică, Kremlinul a calificat vineri declaraţiile lui Joe Biden drept o “retorică agresivă, neconstructivă” şi a afirmat că nu va tolera niciun ultimatum din partea SUA.

“Aceasta este o retorică foarte agresivă, neconstructivă, spre regretul nostru”, a comentat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Totodată, Peskov şi-a exprimat speranţa ca între Rusia şi SUA să existe un dialog constructiv în chestiunile în care interesele celor două ţări coincid.