Preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să propună miercuri Congresului un plan în valoare de 45 de miliarde de dolari destinat furnizării de mese gratuite pentru milioane de copii din familiile defavorizate.

Planul va extinde şi mai mult măsurile anti-sărăcie adoptate în urma pandemiei de COVID-19, transmite Reuters.

Joe Biden vrea ca parlamentarii americani să finanţeze o prelungire, pe o perioadă nedeterminată, a unui program-punte, care oferă familiilor defavorizate bani pentru a plăti pentru alimente în lunile din vacanţa de vară, când copiii nu pot lua masa la şcoală. De asemenea, Biden va cere mai mulţi bani pentru programul de mese gratuite în zonele sărace, pe întreaga perioadă a anului şcolar.

Acest program alimentar reprezintă doar una dintre componentele “Planului pentru Familiile Americane”, în valoare de 1.800 de miliarde de dolari, care va fi lansat de Joe Biden şi care ar urma să fie finanţat prin creşterea taxelor pentru persoanele înstărite.

“Pandemia a scos în evidenţă nevoia de a creşte securitatea alimentară. Unele din aceste investiţii se bazează pe lecţiile învăţate în perioada pandemiei”, a declarat Kelliann Blazek, un consilier de la Casa Albă pe probleme de agricultură şi politică rurală.

Conform datelor Departamentului american al Agriculturii, în anul 2019, aproximativ 5,3 milioane de copii din SUA trăiau în gospodării care nu puteau să asigure alimente pentru întreaga familie, pe tot parcursul anului.

De asemenea, administraţia Biden va cere Congresului să recompenseze financiar acele şcoli care extind ofertele de alimente sănătoase şi de asemenea să permită persoanelor condamnate pentru infracţiuni care au legătură cu drogurile să primească în continuare tichete de masă.

Pentru ca finanţarea necesară să fie aprobată, propunerea are nevoie de aprobarea Congresului SUA, care în acest moment este puternic divizat. Democraţii controlează majoritatea în Cameră şi Senat. Dar marja lor este prea restrânsă pentru a trece peste opoziţia acerbă a republicanilor.