Biden
Featured, International

Joe Biden a fost sfătuit să susțină transformarea UE într-o putere militară

Este timpul ca Uniunea Europeană să devină o putere militară globală și ca Statele Unite să nu mai blocheze ambițiile europene în ce privește apărarea – este îndemnul primit de guvernul SUA de la un think-tank din Washington, foarte apropiat de administrația Biden. Este vorba de un raport al Centrului pentru Progresul American, citat de Politico.

Raportul care urmează să fie făcut public miercuri, îl îndeamnă pe președintele Joe Biden să încurajeze dezvoltarea de capacități militare de către Europa, dar și să renunțe la politica de opoziție veche de decenii a Statelor Unite față de integrarea militară a Uniunii Europene. Această perspectivă rămâne abordarea standard a liderilor militari americani – o armată europeană nu este necesară și nu are face decât să dubleze în mod redundant NATO.

Raportul, care va fi publicat cu doar 10 zile înainte ca Joe Biden să efectueze prima sa vizită în calitate de președinte SUA la summit-urile G7 și NATO, îndeamnă Washington-ul să renunțe la politica de a cere aliaților europeni să cheltuie mai mult pentru domeniul militar pentru a atinge standardul de 2% din PIB. De asemenea, sfătuiește SUA să nu mai blocheze inițiativele de integrare militară europeană, inițiative care ar economisi bani și ar îmbunătăți capacitatea de răspuns militar în loc să lase NATO să coordoneze o „adunătură” de forțe militare naționale.

„Dependența Europei de Statele Unite pentru securitate este reprezentată de o putere de veto de facto a SUA în ce privește abordarea militară europeană”, se arată în raportul scris de Max Bergmann, James Lamond și Siena Cicarelli. „Din anii 1990, SUA și-a folosit această putere de veto pentru a bloca ambițiile de apărare ale Uniunii Europene”.

„În acest fel s-a ajuns la situația absurdă în care Washington-ul insistă zgomotos ca Europa să facă eforturi mai mari în ce privește securitatea, după care se opune cu vehemență atunci când Uniunea Europeană încearcă să facă aceste eforturi. Această abordare reprezintă o mare eroare strategică care a slăbit NATO din punct de vedere militar, a dus la tensiuni în alianța transatlantică și a contribuit la declinul influenței europene globale”.

Concluziile raportului vor produce, cel mai probabil, o opoziție puternică din partea unor lideri politici, lideri militari și diplomați NATO care sunt de părere că Uniunii Europene îi lipsește capacitatea fundamentală de a se apăra și că nu va putea niciodată să acționeze ca o putere militară coezivă.

Adversarii integrării militare europene au avertizat multă vreme că dublarea capacității militare a NATO, mai ales în zona de comandă și control, va „confisca” resurse vitale pentu alianță și nu va fi decât în beneficiul adversarilor, precum Rusia.

Unii dintre principalii lideri europeni, însă, precum Angela Merkel și Emmanuel Macron și-au arătat susținerea pentru formarea unei armate europene.

„SUA poartă o parte din vină pentru lipsa de pregătire militară a Europei”
Există totuși un consens între criticii și susținătorii integrării militare europene, iar acela este că forțele armate ale statelor europene nu sunt deloc în formă, mai ales în Germania, statul UE cel mai bogat dar și cu cea mai mare influență politică.

În ce privește acest argument, autorii raportului sunt de acord că „astăzi, echipamentul militar al Europei se află într-o stare deplorabilă. Forțele europene nu sunt pregătite să se lupte nicăieri în aceste condiții”.

Autorii insistă, totuși, că SUA poartă o parte din vină pentru această situație – „Washington-ul a jucat un rol în precipitarea acestui eșec” – acest rol s-a manifestat inclusiv prin insistența americanilor pentru creșterea cheltuielilor din PIB pentru armată, un subiect în privința căruia, fostul președinte Donald Trump s-a manifestat cel mai agresiv.

Se așteaptă ca acest raport să genereze atenție și interes mai ales pentru că think-tank-ul care l-a redactat este cunoscut ca un loc din care provin și sunt pregătiți oficiali ai administrației Biden. Fosta sa președintă și directoare, Neera Tanden s-a alăturat, recent, echipei de la Casa Albă în funcția de consilieră a președintelui.

blank