FBI a publicat, sâmbătă, primul document desecretizat al investigației sale legate de atentate teroriste din 11 septembrie 2001, cel mai probabil unul dintre multele care urmează să devină accesibile publicului, la ordinul președintelui Biden.

Conform CNN, documentul recent desecretizat, care a fost redactat în 2016, dă detalii cu privire la eforturile FBI de a investiga presupusul sprijin logistic oferit de autoritățile saudite teroriștilor Al-Qaida care au deturnat avioanele.

Un oficial consular saudit și un agent de informații saudit din Los Angeles ar fi oferit sprijin logistic pentru cel puțin doi dintre atacatorii din 11 septembrie. Documentul, publicat la comemorarea a 20 de ani de la atacurile mortale, conține numeroase revizuiri.

În el sunt detaliate fapte și mărturii care au produs suspiciuni cu privire la Omar al-Bayoumi, un student saudit din Los Angeles despre care FBI crede că a fost un spion. În document se arată că acesta a fost implicat profund în furnizarea de „ajutor de călătorie, cazare și finanțare”.

Ambasada saudită la Washington a precizat, miercuri, că salută „desecretizarea documentelor FBI și că orice acuzație conform căreia Arabia Saudită ar fi un complice la atentate este categoric falsă”.

Decretul de secretizare emis de Biden vine după ce peste 1600 de persoane afectate de atentate i-au solicitat să facă acest pas dacă vrea să participe la comemorarea de 20 de ani de la „Ground Zero”. În scrisoarea acestora, s-a pus și problema rolului Arabiei Saudite, sugerându-se că membri ai guvernului saudit au fost implicați în „sprijinirea atacului”.