Joe Biden a avut prima sa discuţie telefonică în calitate de preşedinte al Statelor Unite cu omologul său rus Vladimir Putin, după cum informează administraţia de la Casa Albă.

În timpul discuţiei cu Vladimir Putin, Joe Biden şi-a exprimat preocuparea şi îngrijorarea în legătură cu arestarea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, dar şi privind presupusa implicare a Rusiei în atacuri cibernetice şi în oferirea de recompense pentru atacuri asupra militarilor americani din Afganistan, după cum transmite Deutsche Welle.

Conversația ditre Biden şi Putin vine la doar câteva zile după ce guvernul rus s-a confruntat cu proteste masive la nivel național, pro-Navalnîi, în peste 100 de orașe rusești. Peste 3.700 de persoane au fost arestate în toată Rusia în urma represiunilor poliției.

În timpul discuţiei telefonice, Joe Biden i-a mai spus lui Vladimir Putin că ştie că Rusia a încercat să se implice în alegerile desfăşurate în SUA în 2016 şi 2020 şi i-a semnalat acestuia că este necesară prelungirea cu cel puţin cinci ani a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), care va expira în februarie. Potrivit unor surse de la Washington, Administraţia de la Moscova a propus încă de săptămâna trecută o convorbire telefonică între cei doi şefi de stat.

Biden a dorit să se consulte mai întâi cu aliaţii europeni ai SUA, inclusiv cu liderii din Marea Britanie, Franţa şi Germania. De altfel, înainte de conversaţia cu Vladimir Putin, Joe Biden a discutat marţi cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Luni, Biden îşi exprimase speranţa că SUA şi Rusia pot coopera în domenii de interes reciproc. „Cred că putem coopera în interesul reciproc al ţărilor noastre, precum, spre exemplu, în cazul Noului Tratat START; vrem să transmitem clar Rusiei că suntem foarte preocupaţi de comportamentul lor, fie că este vorba de Navalnîi, de cazul SolarWinds sau de informaţiile privind recompensele oferite pentru atacarea americanilor din Afganistan”, spunea noul preşedinte al SUA.