Preşedintele american Joe Biden a ajuns la Bruxelles pentru a participa la summitul NATO de luni, primul din mandatul său, cu două zile înainte de întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin. La reuniunea liderilor Alianței, considerată „un moment esențial”, participă și președintele Klaus Iohannis.

Liderii aliaţi urmează să decidă asupra liniilor prioritare pe care se va baza consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei. Pe agenda summit-ului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a celui actual.

„Regăsirea” dintre SUA și statele aliate
Summitul NATO de luni va marca o „regăsire” a SUA cu aliaţii săi, relaţie care a avut de suferit în perioada administraţiei Trump.

Descris drept un „moment esențial” de secretarul general NATO Jens Stoltenberg, summit-ul își propune să pună capăt celor patru ani tensionați din timpul mandatului lui Donald Trump, care a zdruncinat încrederea în alianța occidentală numind-o „învechită”, relatează Reuters.

Aliaţii vor să transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva. De asemenea, vor lansa revizuirea conceptului strategic al NATO pentru a pregăti Alianţa să facă faţă noilor ameninţări în spaţiu, în cyberspaţiu şi tacticilor Chinei de a influenţa organizaţia pentru a-i modifica practicile şi obiectivele, potrivit Agerpres.

Duminică, Casa Albă a precizat că noul concept strategic va fi pregătit pentru adoptare la summitul NATO din 2022.

Totodată, participanţii la summit vor adopta un cod de conduită care să pună capăt tensiunilor provocate de deciziile unilaterale ale SUA privind retragerea din Afganistan şi intervenţiile militare ale Turciei în Siria, Libia şi Caucaz.

După sesiunea de lucru, preşedintele Joe Biden are, de asemenea, programată o discuţie cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Poziția României
În cadrul summitului, Klaus Iohannis va reafirma importanţa organizaţiei pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme.

Totodată, şeful statului „va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis va susţine întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, precum şi decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic și va reafirma angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru Apărare, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele va vorbi și despre importanţa aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică.

Ce va conține declarația finală a summitului
Măsurile care se vor regăsi în Declarația Finală a reuniunii liderilor NATO, anunțate de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg:

Consolidarea NATO ca forum unic și indispensabil pentru consultările transatlantice
Sporirea angajamentului față de apărarea colectivă din perspectiva tuturor tipurilor de amenințări prin consolidarea capacităților și a investițiilor
Elaborarea unor obiective de reziliență la nivelul întregii Alianțe pentru a face societățile mai puțin vulnerabile la atacuri
Intensificarea inovării transatlantice prin crearea unui accelerator tehnologic transatlantic în domeniul apărării
Întărirea parteneriatelor, îndeosebi cu Uniunea Europeană, dar și cu țările din Asia, pentru a apăra ordinea internațională bazată pe reguli
Intensificarea sprijinului acordat partenerilor precum Irak, Iordania, Georgia și Ucraina în materie de formare și de consolidare a capacităților de apărare
Abordarea consecințelor schimbărilor climatice asupra securității, prin reducerea emisiilor militare
Elaborarea următorului Concept Strategic al NATO, care va fi pregătit pentru adoptare la summitul din 2022
Consolidarea bugetului pentru finanțări comune la nivelul Alianței