Actualitate, Featured

Jocul lui Dacian Cioloș decriptat de Andreea Pora. Adevăratul scop al ultimelor mișcări

Dacian Cioloș a ieșit din anonimat după plecarea de la Palatul Victoria și a spus că își dorește să se înscrie într-un partid, fie să construiască un partid nou. Andreea Pora susține că Dacian Cioloș urmărește să intre în bătălie pentru alegerile europarlamentare din 2019, iar apoi în bătălia pentru alegerile prezidențiale.
”Ce vrea insa cu adevarat Ciolos, care este scopul acestei asociatii/miscari/partid si care-i sunt sansele reale? Prima constatare e ca nici Ciolos, nici altii din echipa sa, cei care au format acel Ong, nu si-au gasit locul in PNL sau USR. Nici nu-i de mirare. PNL e in vrie dupa pierderea alegerilor, nu si-a revenit si nu gasit o directie. Motivele se vad cu ochiul liber: a aminat nepermis de mult organizarea Congresului, desi intre timp nu facut o analiza la rece a cauzelor esecului (limitindu-se s-o decapiteze pe Alina Gorghiu si s-o puna interimar pe Raluca Turcan), partidul e sfisiat intre cele doua tabere, PD si PNL, iar pina acum candidatii anuntati- Predoiu si Orban- sunt departe de a fi personajele capabile sa scoata partidul din fundatură. Dar nu e exclus ca pina la congres sa apara si alte figuri, greu de crezut totusi ca rezerva PNL se reduce la cei doi. Pina la urma PNL trebuie sa-si gaseasca un lider din partid si nu de ”imprumut”. Nimeni nu i-a putut garanta lui Ciolos alegerea la congres ca presedinte al PNL, ba chiar cred ca ar fi suferit o infringere usturatoare in fata unui candidat din interior.

Nici la USR situatia nu e prea roza, scandalurile intre Clodilde Armand si Nicusor Dan – cei doi vectori de imagine- se tin lant, orgoliile fiind mai puternice decit ”civismul”. E un partid eterogen in care de abia de acum incolo se vor contura personalitatile, iar congresul USR nu sta nici el sub auspicii prea bune. Ciolos nu si-a gasit suficienti sustinatori in interior, ba unele informatii spun ca i-a pierdut si pe cei pe care ii avea”, scrie Andreea Pora.

Andreea Pora susține că Dacian Cioloș nu s-a decis încă cum dorește să-și pună în aplicare proiectul politic, dar arată că bătălia cea mare va fi pentru alegerile prezidențiale.

”Intrebarea e daca Ciolos se gindeste sa faca un partid nou doar pentru ca nu si-a gasit locul ( si functia?) in PNL si USR. Sau, poate, pentru ca Iohannis are nevoie de inca un vehicul politic, in PNL existind un curent anti-prezidential, care merge pe teoria ”eliberarii de tatuc”. Desi eliberarea nu poate veni decit in momentul in care partidul isi gaseste calea si liderii. Mai exact un candidat propriu ( cu sanse, evident) la prezidentiale. Pina atunci mai e.

Nu sunt clare deocamdata nici motivatiile lui Ciolos si nici scopul, de aici si ambiguitatea dclaratiilor. Clar e insa ca daca vrea sa construiasca un partid de la zero trebuie sa se apuce de … ieri. Momentul protestelor, trecute si, previzibil, viitoare, nu ar trebui ratat. Daca va sti sa se pozitioneze ar putea sa se autopropulseze ca partidul Pietei, spre care Ciolos a lansat deja o multime de semnale de sustinere. Potestatarii au evitat pina acum alaturarea cu PNL si USR ( si bine au facut!), dar au fost clar anti-PSD. Pe masura ce trece timpul realizaeaza probabil ca fara lider si un vehicul politic, tipul acesta de coagulare civica nu se va putea repeta la infinit si isi va pierde forta. Ciolos ar fi nimerit intr-o astfel de ipostaza si nu cred ca ar genera animozitati din partea protestarilor. Cu conditia sa nu dea senzatia ca este un proiect prezidential mascat. In fond, Ciolos a fost rezultatul politic al protestelor de la Colectiv, asa cum ar putea sa fie si rezultatul celor din Piata Victoriei. Sau macar sa fie ambalat de specialistii in comunicare si strategii in asa ceva. Personal, cred ca trenul acesta a trecut deja.

Si vor mai trece si altele. Timpul deja preseaza, pina la viitoarele alegerile- cele europarlamentare- nu mai sunt decit doi ani. Nu are rost sa facem teoria dificultatii constructiei unui nou partid, chiar si atunci cind are un lider. Precedentele M10 si partidul lui MRU vorbesc singure. PMP-ul lui Basescu, care a beneficiat de infrastructura de la PD si de suficienti traseisti, este un alt exemplu graitor. USR a reusit pentru ca era deja bine pozitionat de ani de zile pe scena Bucurestiului, unde chiar facuse ceva, nu a inceput chiar de la zero.

Daca Ciolos vrea sa obtina acel 5% care sa-l propuseze in Parlamentul European si pe scena politica pentru prezidentiale nu mai are timp de pierdut si tatonat. Nu mai are timp de bijbâieli si de cautat oportunitatea perfecta. Asta daca chiar s-a decis ce anume vrea si pentru ce ( cine) si daca este gata sa intre in arena. E o arena in care esecurile dauneaza grav pentru ca divizeaza voturile. Alfel spus, daca o mai lungeste cu ”ginditul”, Ciolos ar putea sa mai adauge pe lista un moment ratat. Sa nu devina cumva o specializare”, mai susține Andreea Pora.

blank