Jens Stoltenberg
International

Jens Stoltenberg, șeful NATO: Războiul din Ucraina ar putea dura ani

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru săptămânalul german „Bild am Sonntag”, în condițiile în care Alianța Nord-Atlantică se pregătește de un summit crucial la sfârșitul acestei luni, relatează Reuters.

Șeful NATO  Jens Stoltenberg consideră că furnizarea de armament de ultimă generație către trupele ucrainene ar crește șansele de eliberare a regiunii Donbas de sub controlul rusesc.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a explicat Stoltenberg.

Liderii care se vor reuni la summitul NATO de la Madrid, ce va avea loc la sfârșitul acestei luni, vor stabili un pachet de asistență pentru Ucraina, care să ajute această țară aflată în război să treacă de la vechiul armament din epoca sovietică la echipamentul standard NATO, a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni, reamintește Reuters.

În martie, forțele rusești au fost înfrânte în încercarea lor de a lua cu asalt capitala Ucrainei, Kiev. De atunci, Rusia s-a reorientat spre regiunea Donbas, în partea de est a Ucrainei.

blank