Politic

JEAN-CLAUDE JUNKER: NU MAI MERGE ASA! E OBLIGATORIU PENTRU TOTI!

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat miercuri un apel către ţările membre ale Uniunii Europene de a ajunge săptămâna viitoare la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiaţi sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria, transmite AFP.

junker29

„Sunt 160.000 de persoane pe care europenii trebuie să îi primească. Acest lucru trebuie făcut într-o manieră obligatorie”, a afirmat Juncker în discursul său anual privind „Starea Uniunii”, prezentat în plenul Parlamentului European,la Strasbourg.

El le-a cerut miniştrilor de interne ai statelor membre ale UE, ce se reunesc la Bruxelles pe 14 septembrie, „să se pună de acord”.

Şeful executivului UE le-a cerut europenilor să nu facă vreo distincţie în funcţie de religie între refugiaţii pe care sunt pregătiţi să îi primească. „Nu există religie, credinţă, filosofie atunci când este vorba despre refugiaţi. Noi nu facem distincţie”, a susţinut Jean-Claude Juncker în faţa europarlamentarilor prezenţi la Strasbourg.

Potrivit DPA, Juncker a anunţat cu acelaşi prilej că executivul comunitar va lua „în zilele următoare” măsuri contra statelor membre care nu pun în aplicare regulile UE privind azilul.

„Este o chestiune de credibilitate ca statele membre să implementeze şi să respecte legile europene şi internaţionale convenite”, a spus el.

„Nu suntem într-o situaţie bună. Există o lipsă de Europa în UE şi este o lipsă de uniune în Uniunea Europeană. Asta trebuie să se schimbe”, a spus Juncker în faţa eurodeputaţilor.

Şeful executivului comunitar s-a referit concret la actualacriză a refugiaţilor, apreciind că „europenii trebuie să-şi reamintească faptul că Europa este un continent unde fiecare, într-un fel, a fost un refugiat” şi menţionând valurile de imigranţi irlandezi, scoţieni şi polonezi care au ajuns în Statele Unite.

„Noi, europenii, trebuie să ştim şi să nu uităm niciodată de ce dreptul la azil este unul dintre drepturile fundamentale, cele mai importante. Nu trebuie să uităm acest lucru. Este adevărat că Europa nu poate adăposti toată suferinţa lumii, dar trebuie să punem această problemă în perspectivă”, a insistat preşedintele CE.

blank
blank