Japonia
International

Japonia lucrează la rachete cu rază lungă de acțiune care pot ajunge în Coreea de Nord și China

Japonia lucrează la rachete cu rază lungă de acțiune care pot ajunge în Coreea de Nord și China. Reacția este pusă pe seama faptului că autoritățile nipone sunt speriate de un eventual război care ar putea izbucni.

Ministerul Apărării din Japonia lucrează la dezvoltarea unor rachete multiple cu rază lungă de acţiune, de până la 3.000 de kilometri, care poate ajunge în Coreea de Nord. Ele ar urma să fie gata începând cu 2030, potrivit unei surse.

Guvernul nipon intenţionează să desfăşoare o rachetă cu rază de acţiune de 2.000 de km până în primii ani de după 2030 şi o rachetă hipersonică de 3.000 de km care poate ajunge oriunde în Coreea de Nord şi în unele părţi din China până în jurul anului 2035.

Japonia şi-a prezentat în această lună cel mai mare buget de investiţii militare de după Al Doilea Război Mondial – un plan de 320 de miliarde de dolari prin care se vor cumpăra rachete capabile să atace China şi să pregătească ţara pentru un conflict susţinut, în contextul în care tensiunile regionale şi invazia rusă din Ucraina au alimentat teama de un război, a arătat Reuters.

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către mare
Trebuie spus că pe 31 decembrie, Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către mare, în estul peninsulei coreene, după cum a anunțat armata sud-coreeană. Cele trei rachete au fost lansate în jurul orei locale 8.00 (23.00 GMT), din provincia Hwanghae de Nord, la sud de capitala Phenian.

„Lansarea rachetelor balistice de către Coreea de Nord este o provocare gravă care subminează pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană, precum şi în cadrul comunităţii internaţionale”, a comunicat Statul Major al Coreei de Sud.

Armata sud-coreeană a mai spus, de asemenea, că rachetele cu rază scurtă de acțiune au zburat aproximativ 350 km (217 mile). Anterior, garda de coastă din Japonia anunțase că o rachetă a căzut în mare.

Revizuire radicală a doctrinei Japoniei de apărare

Guvernul japonez a aprobat anterior o revizuire radicală a doctrinei sale de apărare, pentru a încerca în special să contracareze puterea militară chineză, percepută ca o provocare la adresa securității arhipelagului. Japonia vrea astfel, în cadrul celei mai mari revizuiri a politicii sale de apărare din ultimele decenii, să-şi mărească cheltuielile militare, să-şi unifice comanda şi să crească raza de acţiune a rachetelor sale.

Tokyo urma să prezinte aceste schimbări ca fiind necesare, moderate şi pe deplin în concordanţă cu postura sa de apărare anterioară”, dar, de fapt, „îşi va întări radical puterea militară”, a declarat pentru AFP Chris Hughes, profesor de politică internaţională la universitatea engleză Warwick, potrivit Agerpres.

blank