Japonia a luat o decizie după amenințările Chinei și Coreei de Nord
International

Japonia a luat o decizie după amenințările Chinei și Coreei de Nord. Achiziție de 37 miliarde de dolari

Japonia vrea să investească 5 trilioane de yeni (37 miliarde de dolari) pentru dezvoltarea şi desfăşurarea de rachete cu rază lungă de acţiune. Autorităţile de la Tokyo sunt speriate de amenințările Chinei și Coreei de Nord.

Japonia intenţionează să aloce circa 5 trilioane de yeni (37 miliarde de dolari) în următorii cinci ani pentru dezvoltarea şi desfăşurarea de rachete cu rază lungă de acţiune, pe fondul intensificării ameninţărilor Chinei și Coreei de Nord. Autorităţile de la Tokyo încearcă să aibă o „capacitate de contraatac”.

Circa un trilion de yeni din totalul prevăzut vor fi folosiţi pentru extinderea capacităţii de rachete ghidate antinavă şi diversificarea platformelor de lansare a proiectilelor. Alţi 800 de miliarde de yeni vor fi cheltuiţi pe dezvoltarea de arme hipersonice cu planare pentru apărarea insulelor izolate din sud-vestul Japoniei şi de rachete hipersonice dificil de interceptat, au menţionat surse pentru Kyodo. Japonia vrea să cumpere și drone care funcționează în mediu subacvatic.

Japonia va putea afla de rachetele inamice înainte de lansarea lor. Politica de securitate niponă s-a concentrat până acum doar pe apărare, dar autotoritățile vor să schimbe strategia. Această țară încearcă să își sporească drastic capacităţile de apărare. Partidul premierului Fumio Kishida vizează o majorare a bugetului apărării pentru a ajunge la cel puţin 2% din PIB, în următorii cinci ani, în condiţiile în care acesta a fost plafonat mult timp la circa 1% din produsul intern brut.

Japonia a luat o decizie după amenințările Chinei și Coreei de Nord

De ce vrea să schimbe Japonia strategia

Ministerul Apărării din Japonia a transmis, printr-un comunicat de presă, că a fost lansată o rachetă balistică de tip ICBM de Coreea de Nord dintr-o poziţie aflată în apropierea coastei de vest a Peninsulei Coreene în jurul orei locale 10:14. Aceasta ar fi putut cădea în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei.

„Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare să fi aterizat în ZEE la vest de Hokkaido”, a declarat Fumio Kishida jurnaliştilor la Bangkok.

Prim-ministrul participă la un summit asiatic. Mai mult decât atât, politicianul a descris acest eveniment ca fiind „absolut inacceptabil”. Nu au fost semnalate daune la nave sau avioane. ZEE japoneză se extinde până la 200 de mile marine (370 de kilometri) de la zona de ţărm.

blank
blank