Jandarmeria vorbește despre amenzi uriase pentru protestatarii anti restricții
Actualitate, Featured

Jandarmeria vorbește despre amenzi uriașe pentru protestatarii anti restricții

Jandarmeria trage un semnal de alarmă după protestele masive anti-restricții. Diana Șoșoacă a fost în fruntea revoltei de la Piața Victoriei. Jandarmeria a venit însă cu un apel la oamenii care s-au strâns să scandeze astăzi în Capitală.

Sute de persoane au ieșit sâmbătă să protesteze în Piaa Victoriei și Piața Universității, împotriva purtării măștii de protecție.

Jandarmeria trage un semnal de alarmă după protestele masive anti-restricții. Diana Șoșoacă a fost în fruntea revoltei de la Piața Victoriei. Jandarmeria a venit însă cu un apel la oamenii care s-au strâns să scandeze astăzi în Capitală.

Jandarmeria spune că amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru organizator și până la 2.500 de lei pentru participanți.

„Colegii mei sunt în dispozitiv în acest moment, relaționează cu organizatorii celor două manifestații publice cât și cu ceilalți participanți, le fac recomandările necesare, le aduc la cunoștință faptul că în situația încălcării normelor prevăzute de lege vor exista și măsuri coercitive, de sancționare.

Până în prezent, având în vedere că a fost depășit numărul maxim de participanți, organizatorul este cel care va primi sancțiunile. Foarte important pentru noi, o activitate preventivă pe care o desfășurăm, în sensul în care ne dorim ca pe parcursul acestor manifestații să nu fie înregistrate incidente, conflicte sau alte situații care ar putea afecta siguranța cetățenilor.

Protestele sunt asumate, organizate de persoane fizice, nu vă pot da numele. Există un organizator, o persoană care și-a asumat, conform legii, organizarea acestor activități, avem cu cine să relaționăm și să discutăm tot ce se întâmplă. În sarcina acestui organizator intră niște obligații, printre care și acelea de a se asigura că sunt respectate atât normele de protecție sanitară, cât și normele privind siguranța și ordinea publică.

Toate aceste nereguli intră în sfera contravențiilor și colegii mei vor aplica legea în baza principiului gradualității. Este firesc ca oamenii să fie conștientizați și informați cu privire la riscurile la care se expun. Următoarea etapă este aceea a avertismentelor, dacă vreți să le spunem așa, avertismente scrise sau verbale. Ultima și cea mai mare sancțiune, este cea coercitivă, pecuniară, pe care niciodată nu am ezitat să le aplicăm, dar este foarte importantă prevenția, mai ales când vorbim de grupuri mari de persoane și respectarea măsurilor de siguranță publică.

Nu am cunoștință de aplicarea vreunor sancțiuni până acum. Cu siguranță vă vom informa cât mai transparent cu privire la acest lucru.

Sancțiunile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru organizatori, iar pentru participanți este o gamă largă de sancțiuni care pot ajunge până la 2.500 de lei”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.