Actualitate, Featured

Jandarmeria refuză să spună de ce a sesizat DIICOT la o lună după proteste: O posibila diseminare aduce atingere interesului legitim în soluționarea cauzei

Jandarmeria Română refuză să precizeze dacă informațiile pe baza cărora a sesizat DIICOT sunt date apărute în spațiul public sau informații obținute de instituție în urma verificărilor efectuate după protestul din 10 august, mentionand ca furnizarea acestor informatii ar putea afecta ancheta.

„Ca raspuns la solicitarea dumneavoastra, formulata in temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informafiile de interes public, cu modificarile §i completarile ulterioare, inregistrata la sediul institutiei noastre cu nr. 26.756 din 13.09.2018, va comunicam faptul ca, in legatura cu evenimentele din data de 10 august a.c, din Plata Victoriei, DIICOT a fost sesizat cu privire la aspecte care pot reprezenta elementele constitutive ale unor infractiuni ce intra in competenta de cercetare a DIICOT. Comunicarile publice referitoare la aceasta sesizare vor fi facute de catre reprezentantii acestei institutii. Cu privire la celelalte aspecte solicitate de catre dumneavoastra, va informam ca aceste date fac obiectul unci proceduri judiciare, iar o posibila diseminare ar putea aduce atingere interesului legitim in solutionarea acestei cauze, apreciem ca in acest caz sunt incidente prevederile art. 12 alin. (1) lit. e) §i f) din Legea nr. 544/2001”, se arată în răspunsul Jandarmeriei Române la o solicitare a STIRIPESURSE.RO.

Stiripesurse.ro a solicitat Jandarmeriei Române să precizeze dacă la baza sesizării formulate la DIICOT la o lună de la protestul din 10 august au stat elemente care au aparut deja in spatiul public, precum marturii referitoare la modalitatea de organizarea a protestului si/sau declaratii publice, sau despre elemente care au un caracter secret ori care nu au apărut in spatiul public.

Purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, a declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că sesizarea a fost înregistrată pe 11 septembrie, fiind făcută de Jandarmeria Română. Faptele menționate în sesizare se referă la infracțiuni împotriva ordinii constituționale.

„Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, este articolul din Codul Penal invocat de Jandarmerie.

Până în prezent, procurorii nu au început urmărirea penală in rem.

Plângerea Jandarmeriei a fost înregistrată când la nivelul DIICOT se analiza posibilitatea deschiderii unui dosar în care să se investigheze dacă afirmațiile luiLiviu Dragnea, conform cărora protestul ar fi fost finanțat din străinătate, pot fi probate. După ce liderul PSD a făcut aceste declarații, precizând că a auzit că vor ieși dovezi, luju.ro a prezentat mărturia unui presupus membru al Rezist, cu identitatea protejată, si o declarație a unui alt protestatar cunoscut.

Vocea primului protestatar este modificată, pentru a-i fi protejată identitatea. Persoana din înregistrare lansează acuzaţii la adresa organizatorilor protestelor. Ulterior, este prezentată o înregistrare cu Angi Şerban, care s-ar fi remarcat ca unul dintre liderii mișcării, care ar susţine că există presiuni externe pentru care protestele să fie organizate mai des.

Odată cu această sesizare, DIICOT poate investiga și afirmațiile lui Liviu Dragnea fără a fi necesară deschiderea unei noi anchete.

blank