Actualitate, Stiri

Jale pe străzile Bucureştiului! Leşinuri printre babe şi blesteme pentru cei care nu mai vor câini

Curtea Constituţională permite eutanasierea maidanezilor

maidanezi_57339800

CCR a declarat, astăzi, constituţională legea care permite eutanasierea câinilor maidanezi. Legea ar urma să meargă la promulgare, la preşedintele Traian Băsescu, care a anunţat că o va semna imediat.

Curtea Constituţională a luat în discuţie miercuri sesizarea în cazul Legii privind câinii fără stăpân, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să poată fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Cei 30 de parlamentari susţin, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, “demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.

Parlamentarii semnatari solicită Curţii să supună Legea de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă 155/2011 controlului de constituţionalitate, astfel încât aceasta să fie trimisă, spre o nouă examinare, Parlamentului.

Potrivit contestatarilor, forma în care actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, în urma deciziei de neconstituţionalitate luată anterior, diferă fundamental, atât în ceea ce priveste concepţia, cât si în ceea ce priveşte conţinutul, de cea adoptată de Senat – sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adopţie a câinilor fără stăpân mult mai scurte, sunt stabilite condiţii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusă posibilitatea returnării câinilor fără stăpân, sunt excluse organizaţiile neguvernamentale într-o etapă importantă şi sensibilă a programului de gestionare a câinilor fără stăpân, respectiv eutanasia.

De asemenea, semnatarii invocă şi neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă 155/2001, care este modificată prin proiectul de lege.

În documentul citat se mai arată că anumite articole din lege încalcă prevederile constituţionale referitoare la respectarea tratatelor internaţionale în materie.

Protest la CCR

Câteva zeci de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi protestează, miercuri, în faţa sediului Curţii Constituţionale, de la Palatul Parlamentului, manifestaţia î ncepând în timp ce judecătorii constituţionali luau în discuţie Legea privind câinii fără stăpân.

Manifestanţii care s-au strâns la intrarea dinspre Calea 13 Septembrie în Palatul Parlamentului, unde este şi sediul Curţii Constituţionale, cereau judecătorilor să declare neconstituţională Legea privind câinii fără stăpân.

Aceştia scandau “Dreptul la viaţă” şi au pancarte pe care scrie “Stop crimei”, “Stop eutanasiei”, “Abandonarea puilor este sursa câinilor de pe străzi. Nu mai arunca puii pe stradă!” şi “Sterilizarea câinilor este singura măsură eficientă pe termen lung”.

La aflarea deciziei CCR câtorva femei li s-a făcut rău, una cel puţin leşinând în plină stradă.

Paula Iacob, Marius Marinescu şi Corneliu Vadim Tudor s-au alăturat şi ei protestatarilor, cerând chiar demisia Guvernului. “Hoţii, şobolanii! Protestez în numele durerii unui popor întreg. Vă blestem: praful şi pulberea să se aleagă de voi şi de familiile voastre! Amin!”, a strigat Vadim, la o portavoce.

Preşedintele Asociaţiei “Cuţu, cuţu”, Marcela Pîslă, a spus că oamenii trebuie să accepte ideea că sterilizarea este unica formă care duce la dispariţia câinilor de pe stradă.

“Sterilizării nu i s-a acordat niciodată şansa de a fi aplicată. Nu am avut niciodată sterilizare prevăzută în vreo lege. Eutanasiei însa i s-a acordat şansa de a fi aplicată între 2001 şi 2008, conform OUG 155/2001, şi s-a văzut că nu rezolvă, strada este plină de câini”, a arătat Marcela Pîslă, într-un comunicat de presă.

Ea a precizat că protestul este autorizat până la ora 15.00, dar deja s-a depăşit ora pentru care s-a cerut autorizaţie şi oamenii sunt încă în piaţă. (I.G.)