Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România. A câştigat 7 medalii la cele 5 Jocuri Olimpice la care a participat şi nici măcar pagaia ruptă nu a putut să îl oprească din drumul spre aurul olimpic.

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a murit astăzi, la vârsta de 71 de ani.

Ivan Patzaichin este unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, fiind cvadruplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice (1968, 1972, 1980 și 1984).

Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.

În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa. Arbitrii nu au oprit cursa, iar românul a vâslit cu ciotul de pagaie şi a încheiat cursa în aplauzele spectatorilor.

Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur.

Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

S-a născut pe 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23 din Delta Dunării. Şi-a petrecut toată copilăria pe canelele Dunării şi a decis să urmeze o carieră în kaiac-canoe după ce a urmărit o transmisiune la tv cu Vicol Calabiciov şi Serghei Covaliov, doi canoişti de la el din sat, care au câştigat titlul mondial în 1966.

În 1967, la vârsta de 18 ani, a plecat în Bucureşti şi s-a legitimat la Dinamo. Un an mai târziu a fost deja inclus în lotul naţional pentru Jocurile Olimpice de la Mexico City. Încă de la prima ediţie a JO, avea să câştige aurul olimpic.