Featured, Social

ITM-ul, in control la Nestle, dupa decizia de inchidere a fabricii

Inspectorii din cadrul ITM Timiș au făcut, vineri, un control la fabrica Nestle din Timișoara, în condițiile în care compania nu a informat ITM despre intenția de a închide fabrica din oraș. „Se vor da salarii compensatorii, vor da și un spor”, au spus inspectorii după control.

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, Pavel Kasai, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a fost instituit un control la fabrica Nestle din Timișoara, după ce au apărut informații în presă că sala de producție din oraș se va închide.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, pentru Profit.ro, că nici Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş şi nici Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă nu au primit nicio notificare de la compania respectivă. „Inspectorii de Muncă s-au autosesizat după apariţia unor informaţii în presă privind o eventuală concediere colectivă şi fac verificări la respectivul angajator. Vestea bună este aceea că, până la acest moment, trei mari angajatori din judeţul Timiş au anunţat AJOFM că sunt dispuşi să preia angajaţii, în cazul în care aceştia vor fi concediaţi”, a spus Marius Budăi.

La rândul său, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a aflat despre decizia de închidere a fabricii Nestle de la Timişoara şi a declarat, vineri, că îi pare rău de oamenii care rămân fără locuri de muncă, dar că îi încurajează să îşi găsească de lucru în alte fabrici.

„Am auzit şi eu că se închide fabrica Nestle, nu ştiu cauza, îmi pare rău că se întâmplă aşa, îmi pare rău de oameni, dar vreau să îi încurajez că, din fericire, la Timişoara se găsesc locuri de muncă. Presupun că e neplăcut să fie în situaţia de a-şi căuta alt loc de muncă. Timişoara este în plină dezvoltare, se creează noi locuri de muncă şi nu se produc drame sociale când o firmă se închide”, a declarat Nicolae Robu.

Potrivit șefului ITM Timiș, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții companiei, s-a aflat că Nestle ar urma să închidă toate unitățile din România, urmând a fi disponibilizați, în total, aproximativ 900 de angajați.

“Am instituit un control la compania Nestle. Doi inspectori au fost în control astăzi (n.r. vineri). Ei nu ne-au informat despre intenția de a închide fabrica din Timișoara, am aflat din presă. Am aflat că se face totul conform legii, oamenii sunt anunțați, se vor da salarii compensatorii, vor da și un spor, acum începe procedura. Luni va veni la sediul ITM Timiș și o înștiințare în formă scrisă și vom vedea exact. Este totul în regulă, se face totul conform contractului colectiv de muncă. Sediul social al acestei societăți se află la București. Aici, la Timișoara este fabrica, sunt 388 de oameni care vor fi disponibilizați, dar și ceilalți de la București, deci cam 900 de oameni. Este o firmă cu patronat elvețian, practic își închid activitatea. Întreaga societate din România am înțeles că se închide. Nu știm de ce, este o strategie a patronatului elvețian, nu știm ce fac, nu cunoaștem amănunte”, a afirmat Pavel Kasai.

Nestle România a anunțat, vineri, că au fost începute demersurile pentru închiderea unității sălii de producție din Timișoara până la finalul lunii mai a acestui an. Astfel, conducerea companiei a informat angajații cu privire la intenția de închidere a fabricii și a demarat discuțiile cu sindicatul și angajații pentru a găsi soluții pentru cele 388 de persoane care urmează să fie disponibilizate.

Fabrica din Timișoara a fost achiziționată de Nestlé în anul 2000 și are o producție anuală de peste 10.000 tone de dulciuri și cafea.

blank