Compania italiană Fincantieri și-a retras vineri contestația depusă împotriva licitația pentru corvetele Armatei Române, rezultatul competiției pentru cele 1,6 miliarde de euro nemaiputând fi amânat. Compania de stat franceză Naval Group a făcut oferta cea mai ieftină pentru obținerea contractului. În presa franceză au apărut acuzații la adresa lui Liviu Dragnea care ar fi încercat să îi blocheze pe cei de la Naval Group.

Pe site-ul Consiliului Național de Contestații figurează retragerea contestației de către compania Italiană, precum și o solicitare de la competitorii francezi – Naval Group – de a consulta dosarul.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, contactat de Digi24.ro, a spus că se află la Bruxelles și nu știe ce se întâmplă. Întrebat dacă este adevărat că italienii au renunțat la contestarea licitației, ministrul a răspuns: ”Așa am auzit, nu e nimic oficial”.

Licitația pentru corvete a fost blocată în repetate rânduri, din diverse motive. Surse guvernamentale susțin că oficialii francezi au sunat în repetate rânduri la cabinetul premierului Dăncilă și la cel al ministrului Apărării pentru a afla de ce nu se face public rezultatul la licitația.

România nu voia ca Naval Group să câştige licitaţia pentru construirea a patru corvete, pe care grupul naval francez ar fi câştigat-o pentru că a prezentat cea mai bună ofertă financiară, 1,2 miliarde de euro, faţă 1,25 miliarde de euro cât era oferta olandezilor de la Damen şi 1,34 miliarde, cea a Fincantieri, parteneri ai Naval Group, susţine publicaţia, continuând prin a spune că aceasta a nemulţumit autorităţile de la Bucureşti, în special pe preşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, care a încercat prin toate mijloacele să descalifice grupul francez sau să anuleze licitaţia, scria în ianuarie publicația franceză La Tribune.

Citeste si...
Viorica Dăncilă se plange că este cel mai jignit premier din istoria României

Îmediat după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare, șeful Departamentului pentru Armamente din MApN, un apropiat al său, a fost demis din funcție. Potrivit unor surse din cadrul MApN, Andrei Ignat era un apropiat al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, și a fost implicat în blocarea licitației pentru corvete, al cărei câștigător urma să fie anunțat curând. Imediat după demiterea acestuia, italienii de la Fincantieri au depus o sesizare la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor solicitând anularea licitației.

Adriana Duţulescu