Italia
International

Italia rămâne fără un nou președinte chiar și după a treia rundă de vot. Acordul dintre forțele politice, departe de a fi realizat

Parlamentarii din italia nu au reușit să aleagă un nou șef de stat, în locul lui Sergio Mattarella, pentru a treia zi consecutivă, conform Reuters.

Prim-ministrul Mario Draghi rămâne în favorit, dar temerile că promovarea sa la președinție ar putea determina dezintegrarea guvernului său de coaliție și declanșarea unor alegeri parlamentare anticipate i-au întunecat perspectivele.

„Am avea parte de săptămâni de confuzie dacă Draghi ar părăsi guvernul… Ar fi o problemă pe fondul unei crize de sănătate, o criză energetică, o criză economică”, a declarat, miercuri, liderul de dreapta al Ligii, Matteo Salvini.

Dintre principalii șefi de partid, din Italia singurul care susține public candidatura lui Draghi la președinție este Enrico Letta, de la Partidul Democrat (PD) de centru-stânga.

Președintele este o figură cheie în Italia. El are ultimul cuvânt în numirea premierului și este adesea chemat să rezolve crizele politice din a treia economie a zonei euro, unde guvernele supraviețuiesc, în medie, abia un an.

O sursă de rang înalt din PD a spus că Letta îl va accepta fie pe Draghi, fie pe Pier Ferdinando Casini, un fost preşedinte al Camerei inferioare.

Miercuri, mulți dintre cei 1.009 de parlamentari și delegați regionali au votat în alb, așa cum au făcut-o în cele două runde de vot anterioare, un mod de a trage de timp, câtă vreme liderii formațiunilor se află în tratative.