Istoria alianțelor politice
Featured, Politic

Istoria alianțelor politice destrămate în România în ultimii 30 de ani. Niciuna nu a rezistat la guvernare între două runde de alegeri

Istoria alianțelor politice. În ultimii peste 30 de ani, nicio coaliție de guvernare nu a rezistat între două runde de alegeri, de la Convenția democrată la Alianța DA și USL.

Istoria alianțelor politice. Începutul anilor 90 a adus pe scena politică zeci de partide care au dispărut la fel de repede cum au și apărut. Pentru a face opoziție Frontului Salvării Naționale, condus de Ion Iliescu, a apărut Convenția Democrata Română. La finalul anului 1996, din aceasta făceau parte PNȚCD și PNL care s-au aliat cu PD și PSDR – două partide de stânga. Coaliția a durat aproape 4 ani și s-a destrămat din cauza scăderii în sondaje și a neînțelegerilor interne dintre partide.

În tot acest timp au fost schimbați 3 premieri:Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu.

Câțiva ani mai târziu apare Alianța DA – Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD – un partid de centru stânga, condus de Traian Băsescu. Nu a avut o istorie lungă, după nici 2 ani și jumătate s-a destrămat cauza tensiunilor interne. Acest lucru a dus la excluderea PD-ului de la guvernare de către premierul Tăriceanu și preluarea Executivului doar de către PNL.

Chiar dacă în teorie PNL și PSD au principii ideologice diferite, în practică cele două partide nu s-au ferit să își asocieze numele. Un exemplu în acest sens este Uniunea Social-Liberală, care a intrat la la guvernare în mai 2012 cu Victor Ponta premier. După luni de tensiuni privind legile electorale, modificarea Constituției și acuzații de încălcare a protocolului și această alianță eșuează.

Acum Coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR riscă să aibă cel mai scurt istoric, dacă cele trei partide nu ajung să rezolve criza internă.

blank