Israelul va începe teste clinice la vaccinul anti COVID
Featured, International

Israelul va începe teste clinice la vaccinul anti COVID

Israelul va începe la 1 noiembrie primele teste clinice ale unui vaccin împotriva noului coronavirus, au anunţat duminică autorităţile, transmite AFP.

Vaccinul a fost testat în primă fază pe animale, iar acum a primit undă verde pentru următoarea etapă, Israelul va începe testarea pe oameni.

Israelul va începe teste clinice la vaccinul anti COVID

La începutul pandemiei, premierul Benjamin Netanyahu a mandatat Institutul Israelian de Cercetări Biologice (IIBR), o instituţie publică, să dezvolte un vaccin local împotriva virusului.

Duminică, autorităţile au anunţat că primele teste clinice ale acestui potenţial vaccin, denumit „BriLife”, urmează să înceapă la data de 1 noiembrie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), circa 40 de „vaccinuri-candidat” sunt evaluate în prezent în cadrul studiilor clinice pe subiecţi umani în întreaga lume (în creştere de la 11 la jumătatea lunii iunie). Zece dintre acestea se află în stadiul cel mai avansat, faza a 3-a, în care eficacitatea vaccinului este evaluată pe scară largă, pe zeci de mii de voluntari de pe mai multe continente.

Abordările în cadrul cercetărilor sunt diferite – fie sunt bazate pe categorii de vaccinuri dovedite, fie pe tehnici mai inovatoare, cum ar fi vaccinul cu vector viral (VRV) în cazul căruia cercetătorii utilizează drept suport un alt virus care este transformat şi adaptat pentru a combate COVID-19.

În cazul studiului israelian, laboratoarele IIBR au produs un vaccin de tip VRV care a indus un „răspuns imun eficient” la animale mici, precum şoareci, hamsteri şi iepuri, dar şi la vieţuitoare mai mari, cum ar fi porcii, a declarat doctorul Shmuel Shapira, directorul institutului.

Pe 1 noiembrie, laboratorul va începe prima fază a studiilor clinice pe doi voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, recomandaţi de spitalele Sheba şi Hadassa, a precizat Shapira.

După obţinerea primelor rezultate, autorităţile vor trece de la doi subiecţi la 80 pentru finalizarea primei faze a studiului, urmând ca în decembrie numărul participanţilor să ajungă la 980, în cadrul celei de-a doua faze. În cele din urmă, studiul va include 25.000 de subiecţi pentru a treia şi ultima fază a testelor clinice, programată pentru aprilie sau mai, notează AFP.

Până în prezent, au fost obţinute 25.000 de doze, producţia urmând să crească la 15 milioane, un număr mai mare decât populaţia ţării (9 milioane de locuitori).

Totodată, vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca generează un răspuns imun robust la persoanele în vârstă, categoria cu cel mai ridicat risc, a scris luni Financial Times, citând rezultate preliminarii, transmite Reuters.

Vaccinul declanşează producţia de anticorpi şi celule T, cu rol protector, la grupe de persoane mai în vârstă, potrivit Financial Times, care citează două surse familiarizate cu descoperirea, rezultat ce îi încurajează pe cercetătorii aflaţi în căutarea unor dovezi conform cărora produsul îi va proteja pe vârstnici de îmbolnăviri grave sau de deces din cauza virusului.

Detalii despre această constatare urmează să fie publicate în curând într-un jurnal medical, a notat Financial Times fără a preciza numele acestuia.

Rezultatele coincid cu datele publicate în iulie, potrivit cărora vaccinul a generat „răspunsuri imune robuste” în cazul unui grup de adulţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, a relatat ziarul, citând surse apropiate rezultatelor aşa-numitelor teste de imunogenitate.

Însă, Financial Times a atras atenţia că testele de imunogenitate cu răspuns pozitiv nu garantează faptul că vaccinul se va dovedi în cele din urmă sigur şi eficient la persoanele în vârstă.

Unul dintre cele mai importante vaccinuri-candidat împotriva coronavirusului, denumit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, a fost dezvoltat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford, iar AstraZeneca a obţinut în aprilie licenţa pentru producţia acestuia, preluând sarcina de continuare la scară largă a testelor clinice şi a producţiei.

AstraZeneca a reluat testele clinice efectuate asupra vaccinului în Statele Unite după ce a primit aprobarea în acest sens din partea autorităţilor de reglementare americane, a anunţat compania vineri.

Este vorba despre un vaccin cu vector viral (VRV), ce utilizează o versiune slăbită a unui virus care determină răceala comună la cimpanzei, modificată cu instrucţiuni genetice pentru a declanşa un răspuns imun împotriva COVID-19.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat luni că un vaccin împotriva COVID-19 nu este gata încă, dar a precizat că „dorim să fim pregătiţi în cazul în care totul merge perfect”, preconizând că lansarea ar putea avea loc în prima parte a anului viitor.

„După speranţa mea principală, m-aş aştepta ca în mare parte lansarea să aibă loc în prima jumătate a anului viitor”, a spus ministrul.

Întrebat dacă unele persoane ar putea primi un vaccin în acest an, Hancock a răspuns: „Nu exclud acest lucru, dar nu aceasta este speranţa mea principală”.

„Dorim să fim pregătiţi în cazul în care totul merge perfect, dar nu mă aştept că vom reuşi să facem acest lucru anul acesta”, a spus ministrul, adăugând că deşi programul „înaintează bine, nu am ajuns încă acolo”.


blank