Israelul va deveni prima țară din lume care va testa un vaccin anti-Covid oral. Firma Oravax Medical se pregătește să înceapă studiile clinice ale vaccinului la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, după ce a primit aprobarea protocolului său de studiu.

Israelul testează un nou vaccin care va fi lansat pe piaţă sub forma unor pastile clasice. Acestea pot fi luate de către orice persoană, acasă, făcându-le mult mai ușor de administrat, scrie The Jerusalem Post.

Compania Premas lucrează din martie la un vaccin anti-COVID, iar Oravax are deja dezvoltată o tehnologie prin care pot fi administrate substanțele pe bază de proteine, care altfel ar fi trebuit administrate prin injecție. Această companie din urmă se află în faza a treia a unui studiu clinic în SUA, pentru alt tratament: capsule cu insulină pentru tipurile 1 și 2 de diabet. Aceste două firme au făcut un parteneriat la începutul anului și speră să revoluționeze piața vaccinurilor.

„Un vaccin anti-COVID administrat pe cale orală va elimina rapid câteva bariere, mai ales dacă vaccinarea împotriva noului coronavirus ar trebui făcută anual, precum un vaccin împotriva gripei”, a spus Nadav Kidron, CEO-ul Oramed, care deţine Oravax. Compania a încheiat un studiu pe animale și a descoperit că vaccinul producere anticorpi IgG și IgA, aceștia din urmă fiind responsabili pentru imunitatea pe termen lung.

Mai mult, compania spune că vaccinul său atacă trei proteine ale virusului, spre deosebire de doar unul singur – cum e în cazul vaccinurilor Moderna și Pfizer/BioNTech – fiind astfel mult mai rezistent în fața noilor variante de coronavirus.

Fiind produs din derivate de drojdie, aceste „capsule vaccin” pot fi produse cu costuri mai mici și mai rapid, mai arată reprezentanții companiei. Aceștia spun de asemenea că un medicament administrat pe cale orală are mai puține efecte secundare și poate fi luat de către orice persoană, fără să fie administrat de personal specializat.