Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv, supăraţi pe ceea ce ei consideră a fi răspunsul necorespunzător fată de modul în care guvernul gestionează criza economica, pe fondul pandemiei la şocurile economice prin care au trecut în timpul crizei coronavirusului, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Alarmat de noua creştere a numărului de cazuri de COVID-19 după ce economia a început să se redeschidă, premierul Benjamin Netanyahu a reintrodus în această săptămână o serie de restricţii în încercarea a limita răspândirea infecţiilor, închizând din nou o serie de afaceri.

Ajutoarele întârzie, dar guvernul face noi promisiuni

Rata şomajului în Israel a urcat la 21% de când ţara a intrat în izolare parţială, în martie, iar pachetele de ajutor promise de guvern vin cu întârziere, spre nemulţumirea cetăţenilor, care acuză că au ajuns în pragul unui colaps economic.

Până acum, a fost plătit mai puţin de jumătate din ajutorul de 29 de miliarde de dolari promis iniţial.


„Am 40 de angajaţi fără venit, fără bani”, s-a plâns Michal Gaist-Casif, vicepreşedinte al unei firme care oferă servicii de sunet şi lumini. „Avem nevoie ca guvernul să pompeze bani până când revenim la normal. Nu mai lucrăm de la mijlocul lui martie, iar august se anunţă de asemenea o catastrofă”, a declarat el.

Conform presei israeliene, mii de persoane au participat la manifestaţia de sâmbătă. Din partea autorităţilor nu au fost oferite informaţii despre numărul de protestatari.