Actualitate, Featured

Isarescu i-a raspuns lui Tăriceanu prin purtatorul de cuvant Dan Suciu

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), i-a răspuns, marți, lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și al ALDE, în ceea ce privește legătura dintre manipularea LIBOR și o posibilă manipulare a ROBOR.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, că ar trebui un dialog obligatoriu între BNR și Guvern, iar Banca Națională ar trebui să accepte invitația Parlamentului pentru a răspunde la suspiciunile privind manipularea ROBOR. Tăriceanu a susținut că semnele de întrebare vin în contextul în care LIBOR a fost manevrat de mai multe bănci din Uniunea Europeană (UE).

„Cum să discutăm asta (dacă este manipulat ROBOR – n.red.)? L-am ascultat cu mare atenție pe domnul Tăriceanu și spune dânsul așa: că el nu este printre cei care cred acest lucru (manipularea ROBOR – n.red.), dar au apărut asemenea semne de întrebare și că ar fi bine ca Banca Națională să le clarifice. Suntem absolut de acord. Le clarificăm și în fața Parlamentului, dacă primim o invitație de genul acesta, care să se bazeze pe un dialog relevant. Ce s-a întâmplat astăzi? Nu ni s-au pus întrebări, se dau verdicte. Domnul Zamfir nu își pune întrebarea: oare se manipulează ROBOR-ul? Nu. El dă verdicte, de zece zile, și astăzi zice că vine cu probe. Cu ce probe a venit? De zece zile, domnul Zamfir aruncă petardele acestea cu manipularea ROBOR-ului, fără să probeze nimic. Șeful său de partid spune cu totul altceva: «Da, domnule sunt niște semne de întrebare. Eu nu cred asta, dar ar fi bine să fie risipite». Sunt convins că într-un cadru normal de discuție în care nu aruncăm petarde și în care nu transformăm negru în alb un dialog poate avea loc. Întrebarea dumneavoastră este foarte simplă: nu se manipulează niciun ROBOR. Faptul că, într-o parte pe lumea aceasta, s-a descoperit o manipulare pe un alt indice, în 2013 (LIBOR, la care s-a referit și Călin Popescu-Tăriceanu – n.red.), nu înseamnă că în altă parte, pe un alt indice se întâmplă o manipulare. Este o logică nepotrivită. Sigur că putem discuta și disponibilitatea la dialog este una ridicată”, a spus Dan Suciu, marți, într-o emisiune la Realitatea TV, scrie mediafax.ro.

Zamfir i-a trimis o invitație guvernatorului BNR pentru marți, 29 ianuarie, dar, prin vocea lui Suciu, Isărescu a refuzat invitația. Suciu a susținut că senatorul ALDE trebuie să răspundă, mai întâi, acuzațiilor de abuz în serviciu, iar o asemenea audiere și discuție nu poate avea loc într-un climat de „fake news”.

Ca urmare a acestei neprezentări, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a anunțat că îi va invita, din nou, la audieri în Comisia economică și la cea de buget finanțe a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR și nu numai. Noile invitații vor fi trimise prin Biroul permanent al Senatului, în cursul săptămânii viitoare, când Zamfir dorește să și fie audiat Isărescu.