Actualitate

Ion Ariton l-a turnat pe Boc

Ion Ariton, fostul ministru al Economiei a spus în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fostul prim-ministru Emil Boc le-a solicitat membrilor Cabinetului, în anul 2011, să sponsorizeze Gala Bute prin intermediul companiilor de stat din subordine.

Ion Ariton este anchetat în dosarul „Gala Bute”, alături de Elena Udrea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu – administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu – fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Naţionale de Investiţii.

Acesta s spus: „În ianuarie 2011, am auzit prima oară discutându-se în Guvern despre Gala Bute. Atunci a fost promovat proiectul de hotărâre de guvern de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului de promovare a brandului de ţară, inclusiv în cadrul galei de box ‘Campion pentru România’. Proiectul a fost adoptat la finalul şedinţei de Guvern din 5 ianuarie 2011. Înainte de Paştele din anul 2011, am avut o discuţie informală cu colegii din Guvern şi premier. Ni s-a cerut de către premierul de atunci Emil Boc celor care au în subordine companii care pot sponsoriza evenimentul Gala Bute să facă acest lucru, bineînţeles într-un cadru legal. În aceeaşi zi sau a doua zi, când am ajuns la minister, am discutat cu directorul de cabinet şi cu directorul economic să ia legătura cu directorii de companii din subordinea Ministerului Economiei, dacă pot face sponsorizări către Federaţia Română de Box, într-un cadru legal, aşa cum am discutat la Guvern”.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 26 aprilie, când vor fi audiaţi Ştefan Lungu şi Elena Udrea.