Actualitate, Featured

Iohannis zice că România a avut rezultate bune la presedintia UE

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, într-o întrevedere cu vicepremierul croat Marija Pejčinović, că România a înregistrat, până în prezent, rezultate bune în exercitarea mandatului de Președinție la UE

„Președintele României a evidențiat importanța continuării coordonării strânse româno-croate din perspectiva deținerii, pentru prima dată pentru ambele țări, a Președinției Consiliului Uniunii Europene în cadrul aceluiași Trio, alături de Finlanda. În context, președintele Klaus Iohannis a subliniat că țara noastră a înregistrat, până în prezent, rezultate bune în exercitarea mandatului de Președinție la Consiliul Uniunii Europene”, a transmis Administrația Prezidențială.

Cei doi oficiali au abordat subiecte de pe agenda bilaterală, europeană și regională.

„Cei doi interlocutori au evidențiat nivelul excelent în ceea ce privește dialogul politic bilateral, marcat de o agendă intensă de întrevederi la toate nivelurile. Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța consolidării și a cooperării economice, care să permită atingerea potențialului de dezvoltare al celor două țări. În cadrul discuției, a fost evidențiat rolul de punte de legătură dintre cele două ţări pe care îl reprezintă comunitățile românofone din Croația și minoritatea croată din România. În context, ministrul de externe a salutat tratamentul de care beneficiază minoritatea croată în România”, potrivit sursei citate.

Administrația Prezidențială mai informează că președintele Klaus Iohannis și vicepremierul Croației, Marija Pejčinović, și-au arătat „preocuparea cu privire la procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în contextul rezultatului votului din Camera Comunelor prin care a fost respins, pentru a doua oară, Acordul de Retragere. Președintele României a reiterat sprijinul țării noastre, inclusiv în calitate de Președinție a Consiliului UE, pentru o retragere ordonată a Marii Britanii, respectiv pentru a pune bazele unei relații viitoare cât mai apropiate între Uniunea Europeană și Regatul Unit”.

În plan regional, cei doi interlocutori au evidențiat conlucrarea foarte bună în promovarea Inițiativei celor Trei Mări, care își propune, printre principalele obiective, creșterea coeziunii la nivelul Uniunii Europene, mai informează Administrația Prezidențială.

Iohannis și Pejčinović susțin că Summitul informal de la Sibiu, din 9 mai, va reprezenta un bun prilej de a transmite un mesaj de unitate, de angajament pro-european și de a proiecta o perspectivă pozitivă pentru viitorul Uniunii Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis, a primit-o vineri, la Palatul Cotroceni, pe Marija Pejčinović Burić, viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația, cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta a efectuat-o la București.

În perioada 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020, președinția Consiliului UE ropene este deținută de trio-ul România-Finlanda-Croaţia, timp de 6 luni, fiecare stat. Președinția română a Consiliului UE a început pe 1 ianuarie 2019 și se va termina la sfârșitul lunii iunie.