Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa puterii, la recepţia de la Cotroceni de Ziua Europei.

În prezenţa premierului Dăncilă, a mai multor ministri şi a lui Liviu Dragnea, şeful statului a criticat discursul politicianist antiUE, precizând că  „fără democraţie, stat de drept, legi corecte nu există bunăstare pentru cetăţeni”, ci „doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere”.

„Hrănindu-se într-un mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni puns sub semnul întrebării rolul şi relevanţa Uniunii Europene. Ei sunt cei care omit cu bună ştiinţă beneficiile uriaşe ale apartenenţei la acest proiect, sugerând că ne-ar fi poate mai bine în afara marii familii europene. Auzim în ultimama vreme în România voci care dau vina pe Europa şi Bruxelles pentru aproape orice. Este cel mai facil discurs al celor deranjaţi de standardele europene de democraţie autentică. Ceea ce nu spun aceşti politicieni este că fără democraţie, fără stat de drept, legi corecte nu există prosperitate şi bunăstare pentru majoritatea cetăţenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere”, a spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că „viitorul ţării noastre nu poate fi deturnat de la direcţia pe care s-a înscris”. 

„Democraţia rezistă prin implicare civică activă şi permanentă, libertatea se păstrează având curajul de a lupta pentru valorile în care credem, dreptatea prevalează când vocile celor care denunţă minciuna şi incorectitudinea nu se lasă intimidate. Locul României este alături de ţările europene în care democraţia, libertatea şi dreptatea triumfă”, a mai spus Iohannis.