Preşedintele Klaus Iohannis se temes că există posibilitatea ca România să piardă fonduri europene și să fie retrogradată de agențiile de rating în cazul în care, în condițiile crizei economice generate de pandemie, nu se va constata o construcție responsabilă a bugetului. Cheltuieli precum creșterea pensiilor cu 40 la sută reprezintă, din acest punct de vedere, un risc, a arătat șeful statului.

Klaus Iohannis se teme că vom pierde bani europeni: „Comisia Europeană citeşte deja cu foarte mare atenţie tratatele, ca să vadă în ce zonă putem fi încadraţi şi traşi la răspundere”, a avertizat șeful statului, luni, într-o conferință de presă, în care a fost întrebat dacă are informații noi în legătură cu eventuala lansare a unor proceduri de sancționare la nivel european.

Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a spus că din cauza inițiativelor PSD din Parlament care cresc deficitul bugetar, există riscul ca România să piardă 13 miliarde de euro, în timp ce agențiile de rating trebuie să vină cu o evaluare privitoare la România până la data alegerilor parlamentare.

Iohannis se teme că vom pierde bani europeni, iar ratingul de țara va scădea

„Da, riscul există, şi unul, şi celălalt. Toată lumea se aşteaptă de la România la măsuri care, evident, sunt precaute. Deci, se aşteaptă de la noi o acţiune bugetară responsabilă, în condiţiile în care criza economică este, din păcate, un fapt. Din păcate, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut. Este evident că anumite cheltuieli trebuie făcute – de exemplu, cele pentru susţinerea sistemului spitalicesc, pentru medici, pentru tablete pentru elevi – însă multe cheltuieli pot fi amânate până când situaţia se îmbunătăţeşte şi asta se aşteaptă de la noi, o acţiune responsabilă. Dacă nu va fi aşa, cu siguranţă, vom intra într-o procedură specială, care implică, pe de-o parte, un rating care evident va fi în scădere şi nu în creştere. Pe de altă parte, Comisia Europeană citeşte deja cu foarte mare atenţie tratatele, ca să vadă în ce zonă putem fi încadraţi şi traşi la răspundere”, a comentat Klaus Iohannis.