Iohannis
Featured, Politic

Iohannis participă la reuniunea Consiliului European și la summitul PPE. El îl va decora pe Donald Tusk

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins. Totodată acesta a participat, joi dimineață, la Summitul Partidului Popular European (PPE). Șeful statului l-a decorat pe preşedintele PPE, Donald Tusk, cu Ordinul Naţional „Steaua României”.

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

Îmi face o deosebită plăcere ca astăzi, în cadrul acestei festivități, să onorăm o mare personalitate și un adevărat și apropiat prieten al României – Excelența Sa, domnul Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European.
Din păcate, pandemia COVID-19, care a provocat dificultăți semnificative în aproape fiecare aspect al vieții noastre, ne-a împiedicat să ne întâlnim mai devreme pentru a marca acest moment.
Sunt foarte bucuros că ne putem întâlni astăzi față în față, după o atât de lungă perioadă de timp, pentru a vă înmâna personal, dragă Donald/domnule Tusk, această distincție.
Anul trecut am semnat Decretul care conferea domnului Donald Tusk cea mai înaltă distincție a statului român – Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, pentru contribuția sa excepțională în sprijinul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Donald Tusk este un vechi prieten al României și un adevărat european. Ne amintim cu toții de discursurile sale inspiratoare în limba română pe care le-a susținut la începutul Președinției României la Consiliul UE, la Ateneul Român, și la Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, dar și de afinitățile sale strânse cu România și cu numeroase simboluri culturale cu care rezonează profund poporul român.
Donald Tusk este una dintre cele mai euro-entuziaste personalități europene, jucând un rol important în consolidarea Uniunii Europene, în transformarea acesteia la nivel global și în asigurarea unității națiunilor noastre.
Acest atașament profund față de cauza europeană a inspirat liniile de acțiune ale Președinției române la Consiliul Uniunii Europene, în urmă cu doi ani.
De-a lungul mandatului său, Președintele Tusk a susținut în mod semnificativ acțiunile desfășurate de Președinția noastră la Consiliul UE, contribuind la succesul acesteia, un succes important nu numai pentru România și poporul român, ci și pentru obiectivul comun de consolidare a proiectului european în ansamblu.
Donald Tusk și-a adus contribuția definitorie la ceea ce suntem mândri să numim astăzi „spiritul de la Sibiu”. Summitul informal organizat în România și prezidat de Donald Tusk a transmis un mesaj puternic de unitate în întreaga Europă, de angajament față de consolidarea în continuare a drumului nostru comun și de încredere în viitorul Uniunii Europene.
În discursul său de la sfârșitul Consiliului European din iunie 2019, președintele Tusk și-a exprimat aprecierea pentru toate rezultatele înregistrate de Președinția română la Consiliul UE, de la adoptarea a peste 90 de dosare legislative, până la progresul important în ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual, precum și organizarea Summitului de la Sibiu.
Permiteți-mi să reamintesc că Donald Tusk a avut o relație strânsă cu România și în perioada 2007-2014, când era premier al Poloniei.
În calitate de Președinte al Consiliului European, Donald Tusk a navigat cu înțelepciune în ape agitate, reușind să mențină Uniunea puternică și coerentă chiar și în vremuri dificile, o expresie a angajamentului său față de idealul european.
Am deosebita plăcere de a conferi acest ordin național lui Donald Tusk, care este nu numai un susținător activ al proiectului european, ci și un prieten și partener al României și al poporului român.
Atunci când ne confruntăm cu o provocare, căutăm sprijin, căutăm certitudini și posibile căi de urmat care să ne facă mai puternici. Aceasta este ceea ce ne definește în Uniunea Europeană și ne-a permis să ieșim mai puternici din fiecare criză.
În calitate de Președinte al Consiliului European, Donald Tusk ne-a dat acest sentiment de încredere.
Pentru toate aceste motive, îți mulțumesc, dragă Donald, și sunt bucuros să îți confer Ordinul Steaua României în gradul de Mare Cruce.
Agenda Consiliului European
Principalele subiecte de pe agenda reuniunii Consiliului European vizează coordonarea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, procesul de redresare economică a Uniunii, gestionarea fenomenului migraţiei, relaţiile externe ale UE, în special relaţia cu Turcia, în contextul situaţiei din Mediterana de Est, şi relaţia cu Federaţia Rusă.

De asemenea, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, în care vor fi abordate provocările economice pentru Zona Euro în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi progresele înregistrate cu privire la Uniunea Bancară şi Uniunea Pieţelor de Capital.

În marja Consiliului European, liderii Uniunii Europene vor avea o întâlnire cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, reconfirmat pentru un nou mandat de 5 ani la conducerea organizaţiei. Agenda de discuţii va cuprinde subiecte precum multilateralismul, combaterea schimbărilor climatice, drepturile omului, pacea,
dezvoltarea şi redresarea globală post COVID-19.
Iohannis

blank