Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu o revocă pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţinând că argumentele ministrului Justiţiei nu l-au convins. La nici un minut de la anunţul lui Iohannis, Tudorel Toader a anunţat că va sesiza CCR cu privire la refuzul preşedintelui.

Într-o declaraţie de presă la Cotroceni, şeful statului l-a ironizat, dar şi atacat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre care a spus că a pus în cererea de revocare date din CV-ul său, dar şi că a interpretat decizii CCR „în sens diferit faţă de conţinutul lor”. 

Iohannis a comentat că avizul negativ dat de CSM nu poate fi ignorat, Consiliul ajungând „la o cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al ministrului Justiţiei”. 

 

„Analizând motivele pentru care Ministrul Justiţiei solicită revocarea procurorului şef al DNA, am constatat că autorul Raportului, raport care a însoţit propunerea, consideră că acesta este, citez, „o luare de poziţie” faţă de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce, clar, induce percepţia că evaluarea Ministrului Justiţiei poate fi subiectivă. Această percepţie este întărită şi de prezenţa în cuprinsul Raportului a unor aspecte referitoare la cariera profesională a Ministrului Justiţiei. De asemenea, unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date şi informaţii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anunţată de Ministru ca fiind evaluată. Unele rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, hotărâri ale CSM sau decizii ale Curţii Constituţionale au fost interpretate şi valorificate de Ministrul Justiţiei într-un sens cel puţin diferit faţă de conţinutul lor. Drept urmare, motivele de revocare prezentate de Ministrul Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă. De altfel, în mare parte, ele nici nu corespund prevederilor legale aplicabile. În concluzie, nu voi da curs propunerii Ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kövesi, procuror şef al DNA”, a spus Iohannis. 

Toader: Preşedintele nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale a şefei DNA

La nici un minut de la anunţul preşedintelui, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul şefului statului de a o revoca din funcţiepe Laura Codruţa Kovesi.

“În condiţiile în care Preşedintele României nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA; În condiţiile în care argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente; Văzând legislaţia aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA !”, a scris Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook, imediat după anunţul făcut de şeful statului.

Anterior, în lipsa unui semnal favorabil la cererea de revocare formulată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, coaliţia PSD-ALDE a invocat posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale în acest caz. Scenariul nu a fost exclus nici de premierul Viorica Dăncilă, nici de şeful PSD, Liviu Dragnea. 

În funcţie de ce va anunţa preşedintele, dacă ministrul Toader intenţionează să facă un demers, noi îl susţinem”, a declarat Dragnea, la finalul şedinţei conducerii PSD de astăzi. Întrebat dacă o recaţie în cazul unui refuz al lui Iohannis au fost discutaţi cu partenerii de la ALDE, şeful PSD a spus: „ A fost discutată în coaliţie, este o decizie bună.”

Dragnea a exclus, totodată, varianta suspendării din funcţie a lui Iohannis. „ Sub nicio formă nu luăm în calcul ideea de suspendare”, a spus el. 

Premierul Viorica Dăncilă nu a exclus, săptămâna trecută, o sesizarea  CCR dacă preşedintele Iohannis va refuza revocarea şefei DNA. Laura Codruţa Kovesi, însă spune va lua o decizie după ce şeful statului va face un anunţ oficial. Premierul a dat asigurări că ”sigur îl va susţine pe ministrul Justiţiei”, Tudorel Toader. 

”Nu am ezitat niciodată să-mi asum responsabilitatea. Poate aceasta a fost şi motivul pentru care preşedintele Liviu Dragnea, partidul, m-au susţinut pentru postul de prim-ministru. (…) Vreau să văd în primul rând ce va face preşedintele pentru a putea lua o decizie, însă ceea ce pot spune sigur e că îl voi susţine pe ministrul Justiţiei”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la Antena 3, întrebată dacă va sesiza CCR un posibil conflict juridic de natură constituţională în cazul în care şeful statului nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

Ea a mai spus că va discuta cu miniştrii să ceară desecretizarea eventualelor protocoale cu SRI.

”Din prima clipă poziţia mea a fost pentru desecretizare, să înlăturam toate aceste lucruri legate de protocoale. O să vorbesc cu miniştrii din cabinetul meu mâine (joi – n.r.) să vadă unde sunt protocoale şi acolo unde sunt să desecretizeze”, a punctat Dăncilă.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat martea trecută, întrebat dacă va fi sesizată Curtea Constituţională, în cazul în care şeful statului va refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi, că rolul ar reveni Guvernului şi premierul trebuie să îşi asume această poziţie.

“Cred că va ajunge la CCR (n.r.: în cazul refuzului preşedintelui de a revoca procurorul şef al DNA). Dar dacă analizăm lucrurile cum sunt, conflictul poate să fie între Executiv şi preşedinte, deoarece raportul este făcut de ministrul Justiţiei, în raport cu preşedintele. Sigur, Constituţia dă dreptul şi preşedinţilor celor două Camere, dar lucrurile sunt foarte clare şi vom vedea că logic ar fi ca ministrul Justiţiei şi premierul să fie cel care se sesizează în acest caz. Nu este justificată sesizarea Curţii în această situaţie, e doar o acţiune suplimentară. CCR a decis în mod lipsit de echivoc că preşedintele nu are un rol esenţial privind numirea şi revocarea şi decizia e limpede. (…) Trebuie să vedem decizia preşedintelui, nu am discutat foarte mult, dar premierul, oricare ar fi el, trebuie să îşi asume rolul, nu trebuie să fie altcineva, mai ales că au ministrul al justitiei care e autoritate în domeniu, mă aştept ca guvernul să îşi asume această soluţie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să accepte cererea de revocare, preşedintele Senatului a spus: “Ţine de modul în care preşedintele înţelege să îşi exercite mandatul. (…) Au apărut protocoalele şi modul în care opera DNA prin unităţile de elită, toate informaţiile din spaţiul public, încălcările Constituţiei, cuprinse inclusiv în raportul ministrului Justiţiei (n.r.: raportul privind revocarea procurorului şef al DNA), este greu ca aceste lucruri să fie ignorate”, a mai spus Tăriceanu.

Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Timp de 80 de minute, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în sinteză, raportul de 36 de pagini privind activitatea managerială la nivelul conducerii DNA, reţinând în sarcina Laurei Codruţa Kovesi 20 de „acte şi fapte de netolerat”, pentru care a cerut revocarea.  „Prezentul raport însoţit de propunerea de revocare va fi transmis către secţia de procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi a decide în raport cu competenţele”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Procedura de revocare presupune un aviz consultativ din partea Secţiei pentru Procurori a CSM, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României. Klaus Iohannis a anunţat săptămâna trecută că nu are motive pentru înlăturarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, însă aşteaptă raportul lui Tudorel Toader.

Imediat după conferinţa ministrului Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a precizat, printr-un comunicat, că evaluarea sa privind activitatea DNA şi a conducerii acesteia diferă de cea a lui Tudorel Toader. Şeful statului şi-a reafirmat susţinerea faţă de Kovesi.

„Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA şi având în vedere că evaluarea activităţii DNA şi a conducerii acestei instituţii de către Preşedintele României diferă de cea a Ministrului Justiţiei, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administraţiei Prezidenţiale de către departamentele de specialitate. În repetate rânduri, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulţumit de activitatea DNA şi a conducerii sale, punct de vedere pe care şi-l menţine în continuare”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de la acea dată.