Actualitate, Featured

Iohannis nu ne-a lăsat de Paști la Inviere că se teama de protestelor?

Niciodată, Poliția n-a fost atît de violentă ca la aceste Sărbători de Paști, deși zice că au fost mai puține ca în anii trecuți. Minte! Au fost nenumărate și a intervenit violent, a amendat prostește, a bătut la greu, a reținut zeci de oameni, a arestat, a deschis dosare penale, a rănit și chiar a omorît un om. Culmea, într-un bărbat cu probleme psihice și lipsit de apărare a băgat șase gloanțe! Nu la o baricadă pe stradă, nu la o luptă corp la corp sau la apărarea unei instituții a statului, ci pe o scară de bloc, într-un loc în care victima nu mai avea unde fugi. Și era înarmat cu o foarfece!?
„Vectorii de opinie” și păpușile cu microfon vorbesc mai mult despre purtarea măștilor după 15 mai, despre organizarea nunților și despre alți cai verzi pe pereți. Bombardează populația cu profețiile jurnalistice, în vreme ce poliția defilează pe televiziuni și își arată mușchii, încercînd să acopere cu declarații și laude violențele și crima de la București.

Iohannis nu ne-a lăsat de Paști la Inviere că se teama de protestelor?

Chiar înainte de Paști, șeful de cabinet al ministrului Marcel Vela, cunoscutul Traian Berbeceanu (pe care presa, inclusiv Cotidianul, l-a apărat și l-a scos din arest!?) a descins la un post TV ca să anunțe că, la violență poliția va răspunde cu violență. Scoaterea la vedere a personajului care sperie prin simplă apariție a fost semnalul public că polițiștii și jandarmii au liber, chiar comandă, pentru intervențiile în forță. Nici acum nu se știe în mod public că la nivelul Poliției Române circula încă din 15 aprilie un ordin sau un zvon despre un ordin categoric privind modul de a acționa cu prilejul procesiunilor de Înviere. Unii preoți au aflat de la prieteni din Poliție că patrulele constituite pentru noaptea de Înviere aveau ordin încă din Joia Mare să verifice și să sancționeze toate instituțiile bisericești care nu se supun „ordinelor militar naționale nr 3 și 4, eliberate de Celula de Criză si Comitetul Național al stării de Urgență”. Se spunea că este comandă ca sancțiunile să se finalizeze cu „închiderea cu sigiliu a locațiilor”. Adică, mai pe șleau, cu sigilarea bisericilor!

De ce era Poliția Romana atât de pregătită să intervină în cazul în care un preot ar fi încălcat dipozițiile legale și ar fi primit credincioși la slujba de Înviere? La Aeroportul din Cluj nu s-a recurs la sigilarea aeroportului și nici la darea afară a polițiștilor din serviciu, cînd mii de oameni au năvălit la Plecări cu ocazia exportului de agricultori în Germania! Amenințarea cu sigilarea bisericilor în care se încalcă „ordinele militar naționale“ (ce formulare tîmpită!) trădează un zel excesiv, o teamă nebună de revoltă a credincioșilor la chiar procesiunea de Inviere.

De unde putea veni o asemenea frică și o asemenea măsură pe care nici comuniștii și nici fosta Securitate nu au încercat-o? Cine ar fi putut da un asemenea ordin care să bage în sperieți și preoții și polițiștii? Un chestor oarcare, cum ar fi cel despre care se spune că ar fi semnat respectivul ordin intern, nu putea decide așa ceva! Este de necrezut că o asemenea decizie putea fi luată la nivelul „yes-manilor“ din conducerea Poliției Române. Ea trebuie să fi fost pritocită cel puțin la nivel de ministru al Administrației și Internelor. Cum Marcel Vela nu reprezintă decît o funcție simbolică (a se citit marionetă!), el fiind un politician fără greutate și ușor de păpușat în PNL, este de crezut că decizia sancționaării și închiderii bisericilor prin sigilare în noaptea de Înviere va fi fost luată cel puțin cu acordul primului ministru Ludovic Orban, dacă nu mai sus. Cum Ludovic Orban este chemat să raporteze la Cotroceni și cînd este vorba de combinezoane și de măști, o asemenea fermitate trebuie să aibă în spatele ei și un acord sau chiar o solicitare, dacă nu un ordin verbal al prședintelui Klaus Iohannis. Merită citită cu mai multă atenție și declarația făcută de președintele Klaus Iohannis după Paște, în ziua de marți 20 aprilie:

”Mulțumiri se cuvin și autorităților, care au fost prezente, care au știut să intervină atunci când a fost cazul și au știut să vină în ajutorul oamenilor acolo unde a fost nevoie (….) Totuși, în acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu iz clar negativ și vreau aici să condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost puține, dar foarte vizibile. Au fost,din păcate, oameni care nu au înțeles despre ce este vorba, nu au înțeles de ce trebuie să respecte normele, și, în aceste chestiuni, trebuie să laud iar autoritățile, în special poliția și jandarmeria, care au intervenit la timp și ferm. Și așa trebuie să rămână în continuare. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor în condițiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toți, nu numai pentru unii”.

Tonul președintelui Iohannis seamănă cu al lui Traian Berbeceanu și cu al tuturor afirmațiilor facute de ceilalți reperezentanții ai poliției după incidentele de la Hunedoara, de la Săcele, Galați și din Ferentari și în blocul Monte Carlo Palace.
Care să fie legătura între violența intervențiilor din acele zile și teama președintelui Iohannis de a avea parte de proteste la Înviere și de Sărbătorile de Paște? Intervenția autoritară a peședintelui Iohannis, cel care a cerut anularea protocolul MAI-BOR, să fi generat o asemenea teamă? De la frica de proteste la Înviere să se fi născut acest misterios Ordin, zis și „numărul 1”, clasat ca secret de stat, și care s-ar încheia, zic unii, și cu amenințarea că „împotriva ofițerilor și subofițerilor care nu se supun acestui ordin se vor lua măsuri disciplinare concluzîndu-se cu închiderea contractului de muncă”. Greu de spus! Nu cumva anularea înțelegerii dintre MAI și BOR la interveția președintelui României a pus pe jar trupele, iar amenințarea cu „închiderea contractului de muncă” i-a făcut pe polițiști și pe jandarmi mai zeloși decît la un atac de trupe de război ?
Iată însă cum descrie un martor ocular la emisiunea lui Victor Ciutacu derularea acestui zel stupid, încheiat cu o crimă:

”Pe la ora două a ieșit într-adevăr în holul blocului, a avut o mica discuție cu portarul dar fără să-l agreseze. A fost chemat și directorul asociatiei si au zis să chemăm Poliția să sunăm la la 112. Au venit 13 echipaje, s-a umplut curtea de mașini de poliție. Nu este așa cum se spune că a venit un puștan și l-a alergat pe hol și a încercat să-l imobilizeze. S-a rănit pur și simplu. Într-adevăr, Alexandru avea într-o mînă un foarfece și în cealaltă un telefon și ochelarii de soare. Am fost martor ș am văzut toate acestea. Unul dintre polițiști a căzut ca tolomacul, ca să nu spun altceva și s-a lovit la genunchi. A zis că l-a lovit Alexandru. A urcat pe scări și undeva între etajul 12 și 13, aveți imaginile în derulare, prima parte este de la împușcătura în picior iar după aceea cînd el a urcat pe versantul al doilea de jos în sus (al scării-n.r) a fost împușcat în abdomen și în torace. Șase gloanțe. L-au coborît la 6 și 32 de minute au venit cei de la SMURD și l-au luat el nu mai era în viață. El a ajuns decedat la spital” (Declarație de martor, România TV, 22 aprilie, orele 21).

Președintele României le-a mulțumit polițiștilor și jandarmilor pentru bumbăcirea romilor, dar, în declarațiile ulterioare, n-a suflat o vorbă despre mortul nevinovat de la blocul Monte Carlo Palace! Victimă colaterală a excesului de zel și a fricii de revoltă la Înviere a slugarnicilor funcționari de la Interne și din prejama președintelui Iohannis. Singura televiziune care a abordat cazul a fost România TV care, după interviul caraghios cu Gigi Becali, merită o mare bilă albă.
Ce ne facem însă cu elanul presei pe subiecte mărunte și cu abilitatea de a sari peste violențele Poliției de la Paști, inclusiv peste această crimă? Care este răspunderea penală a celor care au participat la uciderea unui cetățean, fie el și agitat? Ce răspundre are președintele Iohannis în apariția ordinului care a prevăzut închiderea și sigilarea bisericilor și care a amenințat personalul MAI cu desfacerea contractului de muncă?
Abia acum ar trebui să înceapă decontul evenimentelor violente de la Paște. Pentru a înțelege că Poliția a făcut orchestră în jurul intervenției ferme și a președintelui Iohannis, reproduc și cîteva declarații oficiale ale mahărilor de la Interne:

Marcel Vela :„Sunt infracțiuni care au fost foarte vizibile, dar să știți că nu au fost foarte multe. În prima zi, sâmbătă, au fost doar 3, la care ne-am autosesizat în urma postărilor de pe rețelele sociale și la care am fost imediat prezenți, am luat măsuri și sunt cercetări penale în derulare. Duminică au fost 5 acțiuni, care au fost anchetate în urma sesizărilor la numărul 112, iar luni au fost doar două, tot sesizări la 112. Așadar, au fost doar 10 acțiuni sâmbătă, duminică și luni, acțiuni de impact mediatic, dar care se întâmplau și în alți ani. În acest an noi am fost mai fermi pentru că a fost pusă în pericol și sănătatea publică”.

Traian Berbeceanu: „Este destul de greu să faci presupuneri sau prognoze în acest moment. Este posibil ca situația infracțională să crească, dar suntem pregătiți și pentru acest scenariu.
A fost preluată ultima parte a mesajului meu și aceea n-a fost preluată în mod integral. Am spus că la violență se răspunde cu violență, proporțional. Era vorba despre faptul că în situația în care polițiști sau jandarmi, reprezentanți ai forțelor de ordine, sunt agresați în mod evident, ca să folosesc o metaforă, nu vom arunca petale de trandafir. Vom acționa proporțional cu nivelul atacului sau al agresiunii, în limite legale, în mod evident, pentru a aplana o activitate violentă, un act violent, dar, repet, în condițiile legii”.

Marcel Vela:”Există posibilitatea teoretică ca infracționalitatea să explodeze, dar vestea proastă pe care eu le-o dau posibililor infractori e că avem toleranță zero față de infracțiuni. Toți cei care au săvârșit infracțiuni sunt în baza de date. Așadar există, posibilitatea de a exploda infracționalitatea, dar, vă garantez, că polițiștii vor fi la datorie pentru a stopa această infracționalitate”. (la Realitatea Plus 22 aprilie)

Comunicat Politia Română ( 22 aprilie):
„În fapt, în această dimineață în jurul orei 4.00, prin apel 112 o persoana dintr-un imobil aflat in Sectorul 1 a sesizat ca un barbat sumar imbracat ameninta pe holuri avand asupra sa mai multe obiecte ascutite. La fata locului s-au deplasat politistii de la sectia 5 care dupa cateva minute l-au depistat. Din primele rezultate, la vederea politistilor barbatul a devenit violent si i-a lovit pe politisti, ulterior fugind. A fost localizat la un etaj superior unde a incercat din nou sa loveasca si a amenintat, motiv pentru care dupa somatie unul dintre politisti a efectuat foc de avertisment, iar ulterior a actionat asupra celui in cauza cu armanentul din dotare ranindu-l”.

 

blank