Featured, Politic

Iohannis, după trecerea moțiunii, este de părere că anticipatele ar fi soluția optimă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, după ce Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură, că soluţia cea mai bună pentru redarea legitimităţii Parlamentului este “întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

„Mă voi implica la nivel european ca să nu fie acceptat un comisar european propus din partea unui Guvern demis”, le-a spus informal şeful statului jurnaliştilor prezenţi, joi, la Palatul Cotroceni.

Propunerea pentru funcţia de comisar european din partea României, în persoana lui Dan Nica, a ajuns la Comisia Europeană, au declarat surse politice de la Bruxelles pentru Mediafax, iar în prezent procedura de selecţie îşi urmează cursul, candidatul fiind unul care nu a fost selectat în vară.

Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, că o scrisoare ce conţine numele unui candidat din partea României a ajuns luni la Comisia Europeană.

Viorica Dăncilă a anunţat deja că propunerea Executivului este Dan Nica, după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi.

Iohannis: Alegerile anticipate – cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului

„Cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului este evident întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta nu se poate face decât dacă există un consens în cadrul formaţiunilor parlamerntare actuale. În cadrul consultărilor voi constata dacă există un consens. Din acest moment prioritară devine punerea în aplicare a prevederilor constituţionale”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că România are nevoie de un buget „corect” pentru anul viitor.

„De asemenea, trebuie să facem în cât mai scurt timp o nominalizare de comisar european, care să respecte criteriile de integritate cerute de colegii noştri din UE. Voi lua o decizie, cu respectarea Constituţiei şi având în vedere că indiferent de opţiunea aleasă să fie respectată stabilitatea României. Faptul că moţiunea a trecut reprezintă o mare reuşită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. De aceea e esenţial ca românii să iasă în număr cât mai mare la vot, pentru că într-o democraţie votul la prezidenţiale, locale şi parlamentare este singurul care poate hotărî în ce direcţie merge România”, a completat Klaus Iohannis.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate, a anunţat senatorul PNL Marcel Vela, de la tribuna plenului Camerei Deputaţilor.

Iohannis, după ce moţiunea de cenzură a trecut în Parlament: Rezolvat. Astăzi a câştigat România

„Rezolvat, Astăzi a câştigat România. Astăzi votul românilor dat pe 26 mai la referendum a fost întru-totul respectat. Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacţiei întregii societăţi faţă de abuzurile şi incompetenţa acestui guvern”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului le-a mulţumit liberalilor şi partidelor de opoziţie care au susţinut moţiunea de cenzură.

„Felicit PNL pentru iniţiativa acestei moţiuni de cenzură, pentru eforturile liderilor şi parlamentarilor liberali de a găsi susţinere şi sprijin pentru reuşita unui demers necesar României. Felicit şi celelalte partide de opoziţie care au pus umprul la debarcarea acestui guvern eşuat”, a subliniat Iohannis.

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au fost 238 de voturi pentru.

Au fost cinci voturi împotrivă.

Moţiunea de cenzură a fost dezbătută în plenul reunit al Parlamentului, joi. Votul a fost unul secret cu bile.

„Voi convoca partidele parlamentare mâine, la prima rundă de consultări, începând cu ora 11.00”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate, a anunţat senatorul PNL Marcel Vela, de la tribuna plenului Camerei Deputaţilor.

Klaus Iohannis anunţă consultări vineri cu partidele parlamentare după căderea Guvernului Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, consultări cu partidele parlamentare vineri, la ora 11.00, pentru formarea unui nou Guvern, după ce moţiunea de cenzură a Opoziţiei a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar încrederea în Cabinetul Dăncilă retrasă.