Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, că o societate tolerantă şi deschisă trebuie să respingă discursul urii şi să condamna cu fermitate orice manifestări rasiste şi xenofobe.

„Sărbătoarea etniei romilor din România îmi oferă prilejul de a transmite salutul meu şi urări de sănătate tuturor membrilor comunităţii rome din ţara noastră. În această perioadă extrem de complicată pe care o traversăm, marcată de efectele grave generate de pandemia de COVID-19, preţuirea contribuţiei fiecăruia la binele comun şi solidaritatea socială reprezintă elementele care ne pot ajuta să depăşim dificultăţile cu care ne confruntăm. În acest context, celebrările unor evenimente importante, cum este şi Ziua Internaţională a Romilor, sunt momente în care reafirmăm ceea ce ne uneşte şi ne îmbogăţeşte spiritual, ceea ce ne insuflă energia şi motivaţia de a ne construi împreună viitorul”, a afirmat Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a adăugat că trebuie să valorificăm valorile incluziunii.

„O societate tolerantă şi deschisă are la bază nu doar proiectele de dezvoltare pe care ni le asumăm, ci şi capacitatea noastră de a respinge discursul urii şi de a condamna cu fermitate orice manifestări rasiste şi xenofobe.

Klaus Iohannis mai declară că avem responsabilitatea, autorităţi şi cetăţeni deopotrivă, de a fructifica valorile incluziunii, de a promova şi a acţiona în spiritul respectului faţă de celălalt, de a construi o societate în care fiecare persoană, indiferent de etnie, să fie acceptată şi tratată cu demnitate. La mulţi ani membrilor comunităţii rome din România!”, a comchis preşedintele României.