Featured, Politic

Iohannis a trimis Bugetul la CCR. Vezi ce motive a invocat

Președintele Klaus Iohannis a lansat, astăzi, un atac extrem de dur la adresa Guvernului. Vorbind despre bugetul pe 2019, „bugetul rușinii”, șeful statului a declarat că PSD nu vrea să facă investiții din simplul motiv că „nu au bani”. Totodată, șeful statului a declarat că bugetul României are aspecte clare de neconstituționalitate, motiv pentru care va sesiza Curtea Constituțională. Se încalcă unele drepturi fundamentale și s-a ignorat rolul Consiliului fiscal, mai spune Iohannis. Curtea a anunțat că va discuta sesizarea asupra Legii bugetului pe 6 martie.

„Este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple în timpul guvernării. Ei l-au numit bugetul investiției. Asta e prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul 3 luni. Fiindcă, în conformitate cu legea, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament. Vă spun eu de ce ei nu vor să se realizeze investiții: pentru că nu au bani. De aia au întârziat bugetul trei luni”, a declarat, astăzi, președintele Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a avertizat că bugetul României are aspecte clare de „neconstituționalitate”, motiv pentru care va sesiza Curtea Constituțională a României.

„Bugetul României are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de UE din care facem parte, se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului fiscal, se aduce atingere principiului subsidiarității și descentralizării. Pentru toate acestea, voi sesiza CCR pe subiectul bugetului României, bugetul rușinii naționale!”, a anunțat Iohannis.

„Aceeași soartă de sesizare a CCR o va avea și Legea de aprobare a plafoanelor, pe care tot azi o voi trimite spre analiză”, a mai spus șeful statului.

Ulterior, Administrația Prezidențială a făcut publică Sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii bugetului trimisă de președintele Klaus Iohannis Curții Constituționale, dar și Sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Ambele pot fi consultate în documentele atașate acestui material.

blank