23 aprilie, Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință, a fost aleasă ca zi aniversară a Forțelor Terestre Române, având semnificația devotamentului pentru neam și țară al ostașului român.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre ale Armatei României, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, din București, va avea loc astăzi, 23 aprilie, de la ora 9.00, o ceremonie militară dedicată acestui eveniment.

Activitatea se va desfășura în format restrâns, cu respectarea tuturor măsurilor stabilite pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, evenimentul urmând a fi transmis live pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost cea dintâi oficialitate care a transmis vineri, 23 aprilie 2021, un mesaj cu prilejul Zilei Forţelor Terestre.

”Ca în fiecare an, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, sărbătorim Ziua Forţelor Terestre, una dintre componentele cele mai importante ale Armatei României, care, cu dăruire, îndrăzneală şi profesionalism, îndeplineşte misiuni deosebit de complexe.

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, militarii Forţelor Terestre au participat la punerea în aplicare a măsurilor stabilite în timpul stării de urgenţă şi, ulterior, a celei de alertă, contribuind la buna gestionare a unei situaţii extrem de dificile.

În perioada următoare, Forţele Terestre trebuie să acţioneze pentru iniţierea şi derularea unor programe de înzestrare consistente, dar şi pentru o cât mai temeinică instruire individuală şi colectivă, inclusiv în cooperare cu aliaţii noştri.

Toate acestea vor contribui semnificativ la continuarea eforturilor pentru consolidarea rolului strategic al României în cadrul NATO şi UE.

Datorită nivelului înalt de pregătire a militarilor români, ţara noastră este astăzi un aliat capabil să contribuie activ la securitatea şi menţinerea păcii în regiune şi în Europa, ceea ce consolidează profilul României de partener de încredere în rândul comunităţii internaţionale.

Dragi militari din Forţele Terestre, competenţa, disciplina şi spiritul dumneavoastră de sacrificiu contribuie la creşterea prestigiului armatei României.

Vă îndemn să daţi în continuare exemplu de dăruire profesională şi patriotism. Imaginea internaţională pozitivă a României în mediul aliat se datorează şi dumneavoastră, militarilor din Forţele Terestre, care aţi demonstrat o pregătire foarte bună, capacitate de integrare rapidă şi eficienţă operaţională în cadrul structurilor NATO.

La acest moment aniversar, urez multă sănătate şi succes în îndeplinirea misiunilor tuturor militarilor şi personalului civil din Forţele Terestre, aflaţi la datorie sub faldurile drapelului tricolor”, se arată în mesajul președintelui României.